Banshee

1
"Banshee"

lustro nie chce współpracować

godna własnej nicości

ozdabiam w smukłe ciało

piękność – forma,

mój jęk, cudzy lament

dotyk na czole, skronie

nisko, niżej

słyszysz? bije serce

umownie

tak mnie widzisz każdej nocy

odejdź proszę

jasno na dworze

w szklanej tafli

koniec

2
Podobnie jak z wcześniejszym wierszem, jak dla mnie przekaz wiersza zbyt zawikłany, by go odebrać. Można by dywagować i krążyć, ale nie ma pewności na strzał w tzw. "dziesiątkę".
alouette

3
Nie przejmuj się, ja też nie "łapię" wszystkiego w dzisiejszej poezji :)

[ Dodano: Sob 11 Kwi, 2009 ]
alouette pisze:Podobnie jak z wcześniejszym wierszem, jak dla mnie przekaz wiersza zbyt zawikłany, by go odebrać. Można by dywagować i krążyć, ale nie ma pewności na strzał w tzw. "dziesiątkę".

Dodam jeszcze, że wiersz dotyczy Banshee postaci c legend celtyckich. Pozdrawiam. :)

4
Nie czaję. Dobrze wiem kim są Banshee i co znaczy ich pieśń czy jęk(zależnie od podań) ale nie czaję - znaczy to też tyle że mi się nie podobuje :/
"It is perfectly monstrous the way people go about, nowadays, saying things against one behind one's back that are absolutely and entirely true."

"It is only fair to tell you frankly that I am fearfully extravagant."
O. Wilde

(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.

5
Sama nie wiem... Trochę publikowałam na portalach poetyckich, gdzie pisują współcześni poeci (nie tylko amatorzy). Tam większość wierszy jest pisana właśnie w tym stylu, bo jak powiadają takie są kanony współczesnej poezji. Między nami mówiąc, ja też wielu tych współczesnych wierszy nie rozumiem. W swoim wiem, co chciałam powiedzieć i wyraziłam to jak chciałam. I jak czułam. Nie musi się podobać, bo i nie o to chodzi by się wszystkim podobało. Pozdrawiam i dzięki za uwagi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”