Fabryka Ludzi

1
Fabryka Ludzi

Tortury budzika

W klinice budzenia

Leżę w chorym łożu

Ukrzyżowano Morfeusza,

Więc wstałem

Cisza! Zaczyna się film,

Oglądałem go wczoraj

Oglądam go codziennie

Z przerwami

Po chwili już siedzę na lekcji

W natłoku myśli niepotrzebnych

W natłoku myśli niebezpiecznych

Ocenzurowany

Jestem tu po to żeby

Wyjść

Na ludzi

Ja jeden, ja jeden

Jeden. Jedyny,

Wyjdę na ludzi?

Patrząc z tęsknotą w okno

Nieruchomo

Jadę na taśmociągu

W fabryce ludzi

Wyjdę na ludzi –

Spadnę z taśmociągu

Prosto na półki sklepowe

I będą mnie sprzedawać

Dostanę promocję

Do następnej klasy

Społecznej?

3
Będę powtarzać do znudzenia i jeszcze dłużej. Zdecydujże się człowieku czy korzystasz z interpunkcji czy nie. Albo jest albo nie ma jaj wcale. A ty tak: tu przecinek, tam znak zapytania, jeszcze gdzieś coś wciśnięta. Panowie i panie, tak nie można... ;)
"Stąpaj ostrożnie,

Stąpasz po marzeniach..."

4
We don't need no education :D

Generalnie, miałam wrażenie, jakbym od słów "jestem tu po to żeby..." czytała inny wiersz. Pomysł jest świetny. Może i floydowaty, ale mi to nie przeszkadza. Niejednoznaczności w zapisie, drugie dno, powtórzenia - wszystko mi się podoba (ale od połowy wiersza bardziej). :D

Z interpunkcją jest taki myk, że:
Ja jeden, ja jeden

Jeden. Jedyny,

Wyjdę na ludzi?
tego za bardzo inaczej się nie da. Zwłaszcza bez tej kropki w środkowym wersie i dlatego rozumiem zabieg autora :)

Ale w innych miejscach (zwłaszcza na początku) niekonsekwencja w stosowaniu interpunkcji rzeczywiście razi. Wywaliłabym przecinki :D
"To, co poczwarka nazywa końcem świata, reszta świata nazywa motylem." Lao-Cy, Księga Drogi i Cnoty

"Litterae non erubescunt." Cyceron

6
A ja tam pozostaję przy swoim ;) Można to oddzielić inaczej niż interpunkcją... Ale są gusta i guściki więc jak kto woli :) Wiersz ma dość ciekawe przesłanie. Zastanawiałeś (-aś) się nad wysłaniem go do ministerstwa edukacji? Porusza ciekawy problem czy edukacja i jej reforma (lub brak :P ) idzie w dobrym kierunku :P
"Stąpaj ostrożnie,

Stąpasz po marzeniach..."

7
Dziękuję za opinie :)
Z Pink Floyd świadomie inspiracji nie czerpałem, wiersz napisany został pod wpływem autentycznych uczuć, związanych z moją trudną sytuacją w szkole, z której już się wyzwoliłem :)

Pozdrawiam!
Wyraź siebie!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”