Fabryka Ludzi
Tortury budzika
W klinice budzenia
Leżę w chorym łożu
Ukrzyżowano Morfeusza,
Więc wstałem
Cisza! Zaczyna się film,
Oglądałem go wczoraj
Oglądam go codziennie
Z przerwami
Po chwili już siedzę na lekcji
W natłoku myśli niepotrzebnych
W natłoku myśli niebezpiecznych
Ocenzurowany
Jestem tu po to żeby
Wyjść
Na ludzi
Ja jeden, ja jeden
Jeden. Jedyny,
Wyjdę na ludzi?
Patrząc z tęsknotą w okno
Nieruchomo
Jadę na taśmociągu
W fabryce ludzi
Wyjdę na ludzi –
Spadnę z taśmociągu
Prosto na półki sklepowe
I będą mnie sprzedawać
Dostanę promocję
Do następnej klasy
Społecznej?
3
Będę powtarzać do znudzenia i jeszcze dłużej. Zdecydujże się człowieku czy korzystasz z interpunkcji czy nie. Albo jest albo nie ma jaj wcale. A ty tak: tu przecinek, tam znak zapytania, jeszcze gdzieś coś wciśnięta. Panowie i panie, tak nie można... 

"Stąpaj ostrożnie,
Stąpasz po marzeniach..."
4
We don't need no education 
Generalnie, miałam wrażenie, jakbym od słów "jestem tu po to żeby..." czytała inny wiersz. Pomysł jest świetny. Może i floydowaty, ale mi to nie przeszkadza. Niejednoznaczności w zapisie, drugie dno, powtórzenia - wszystko mi się podoba (ale od połowy wiersza bardziej).
Z interpunkcją jest taki myk, że:

Ale w innych miejscach (zwłaszcza na początku) niekonsekwencja w stosowaniu interpunkcji rzeczywiście razi. Wywaliłabym przecinki

Generalnie, miałam wrażenie, jakbym od słów "jestem tu po to żeby..." czytała inny wiersz. Pomysł jest świetny. Może i floydowaty, ale mi to nie przeszkadza. Niejednoznaczności w zapisie, drugie dno, powtórzenia - wszystko mi się podoba (ale od połowy wiersza bardziej).

Z interpunkcją jest taki myk, że:
tego za bardzo inaczej się nie da. Zwłaszcza bez tej kropki w środkowym wersie i dlatego rozumiem zabieg autoraJa jeden, ja jeden
Jeden. Jedyny,
Wyjdę na ludzi?

Ale w innych miejscach (zwłaszcza na początku) niekonsekwencja w stosowaniu interpunkcji rzeczywiście razi. Wywaliłabym przecinki

"To, co poczwarka nazywa końcem świata, reszta świata nazywa motylem." Lao-Cy, Księga Drogi i Cnoty
"Litterae non erubescunt." Cyceron
"Litterae non erubescunt." Cyceron
6
A ja tam pozostaję przy swoim
Można to oddzielić inaczej niż interpunkcją... Ale są gusta i guściki więc jak kto woli
Wiersz ma dość ciekawe przesłanie. Zastanawiałeś (-aś) się nad wysłaniem go do ministerstwa edukacji? Porusza ciekawy problem czy edukacja i jej reforma (lub brak
) idzie w dobrym kierunku 

"Stąpaj ostrożnie,