Jak Napisać Wiersz

1
jak napisać wiersz?
to jak zapytać - jak oddychać?
jeśli masz płuca
usta
tchawicę
nie pytasz nikogo jak wziąć oddech
po prostu
oddychasz
Intelektualista - to człowiek mówiący zawile o rzeczach prostych; artysta - to człowiek mówiący prosto o rzeczach zawiłych.
Buk

Jak Napisać Wiersz

5
jest banałem od przynajmniej pięćdziesięciu lat, myśl wyświechtana okrutnie :)
I dobrze. O to chodzi. Trzeba tylko podać w nowym i ładnie szeleszczącym, kolorowym opakowaniu. Spróbuj pisać coś naprawdę nowatorskiego - nie zostanie zaakceptowane; przynajmniej na początku trwającym nieraz niekrótko. Wielu się o tym przekonało, począwszy od Prousta, a skończywszy na Rowling. Jednak oni mieli siłę czy warunki do przebicia. A ilu nie miało?

Jak Napisać Wiersz

6
1. Nie mieszałbym w to prozy :)
2. Chodzi mi o sam pomysł, że poezją się po prostu oddycha. Może i tak, znajomi poeci tak twierdzą, a ja im wierzę, skoro u siebie dostrzegam oddychanie prozą :) ale w życiu bym nie napisał wprost, że "oddycham prozą, bo uznałbym to za pretensjonalny banał :) stąd też odwoływanie się do idiomu "oddychać poezją" mam za słabe, nie samą myśl. Z czego wynika:
3. Między totalnym brakiem oryginalności a czymś naprawdę nowatorskim jest mnóstwo stanów pośrednich, warto zadbać o przesuwanie swojej twórczości w stronę góry skali :) szczególnie w poezji, gdzie język i obrazowanie odgrywają chyba większą rolę niż w prozie :)
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

Jak Napisać Wiersz

7
1. Nie mieszałbym w to prozy
No... muszę przyznać Ci rację. To rzeczywiście nie to samo; ale ja w Poezji zbyt biegły nie jestem (oględnie mówiąc) i automatycznie patrzę na nią (przynajmniej po części) z puntu widzenia prozy.
że "oddycham prozą, bo uznałbym to za pretensjonalny banał
Trudno się nie zgodzić; ale w kontekście płuc, tchawicy i nawiązania do oddychania jako procesu fizjologicznego, ciekawie to zabrzmiało (moim zdaniem oczywiście).

Jak Napisać Wiersz

8
Napisanie wiersza jest banalnie proste, jak oddychanie. Kartka, pióro, natchnienie. Usta, tchawica, pluca. Nikt nam nie musi mówić jak to zrobić.
Pisania nie można się nauczyć. Masz to albo nie. Czy wiersz jest dobry czy słaby, to zawsze weryfikuje przyszłość. Nie ja jestem od oceniania swoich wierszy. Albo się spodoba albo do kosza. Pisać, pisać i pisać. Tylko to pozostaje.... i mieć nadzieję, że następny będzie lepszy.
Intelektualista - to człowiek mówiący zawile o rzeczach prostych; artysta - to człowiek mówiący prosto o rzeczach zawiłych.
Buk

Jak Napisać Wiersz

9
huri75 pisze: Pisania nie można się nauczyć. Masz to albo nie.
Moim zdaniem jak najbardziej można się nauczyć, czego dowodzą losy pisarzy, w tym poetów. Jedynie co do talentu czy raczej potrzebnej wrażliwości względem świata - zgodziłbym się, acz z pewnym wahaniem :)
Ale to też tylko moje zdanie, każdy może mieć inne :)
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

Jak Napisać Wiersz

10
Dziękuję za uwagi odnośnie wiersza. Wiersz będzie poprawiony. "Oddychanie" zostanie, trudno. Oddychać przecież trzeba ...
Buk

Jak Napisać Wiersz

13
Jason pisze: Ja bym nawet powiedział, że pisania trzeba się nauczyć.
huri75 pisze: Pisać, pisać i pisać. Tylko to pozostaje.... i mieć nadzieję, że następny będzie lepszy.
Co to niby jest, jeśli nie nauka/trening?
Jason pisze:Ja bym nawet powiedział, że pisania trzeba się nauczyć.
huri75 pisze: Pisać, pisać i pisać. Tylko to pozostaje.... i mieć nadzieję, że następny będzie lepszy.
Co to niby jest, jeśli nie nauka/trening?
Masz rację, zawsze można się nauczyć lepiej pisać. Ale wydaje mi się, że to jest tylko szlifowanie, a nie nauka. Woody Allan, to fajnie wyjaśnia. Tylko trzeba najpierw polubić jego filmy.
Buk

Jak Napisać Wiersz

14
IMO trzeba mieć na początku odpowiednią wrażliwość, predyspozycje. A reszta to nauka, czyli poznawanie reguł, trenowanie, potem ustalanie własnych zasad. Jak zwał tak zwał, ale coś trzeba z tymi predyspozycjami robić :)
Na samym talencie daleko się nie zajedzie (jeśli gdziekolwiek).
ichigo ichie

Opowieść o sushi - blog kulinarny

Jak Napisać Wiersz

15
Jason pisze: IMO trzeba mieć na początku odpowiednią wrażliwość, predyspozycje. A reszta to nauka, czyli poznawanie reguł, trenowanie, potem ustalanie własnych zasad. Jak zwał tak zwał, ale coś trzeba z tymi predyspozycjami robić :)
Na samym talencie daleko się nie zajedzie (jeśli gdziekolwiek).
Największym wrogiem talentu jest lenistwo. Pewnie juz to ktoś napisał ;)
Buk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”