jeśli dopadną cię czarne myśli
krytyki gradobicie i jesienne
chłody przy rodzinnym ognisku
nie oczekuj że będzie lepiej
pomocnej dłoni nie wypatruj
to nie twój świat marzycielu
planktonem pośród drapieżników
jesteś i lepiej byś o tym wiedział
Pocieszenie
2Rumcajs, czemu tak pesymistycznie?
Z przesłaniem jako takim się nie zgadzam - ale pominąwszy ten szczególik, to jest bardzo ok. Bardzo ładne - w zasadzie najładniejsze, takie obrazowe, są wersy o chłodzie przy ognisku i o planktonie 

Dobra architektura nie ma narodowości.
s
s
Pocieszenie
3Wierszyk na nie mydlenie oczu, takie życie, zamiast szklanki wody w chorobie, poduszka na głowe.
Added in 50 seconds:
I dziękuję, że podobaś

Added in 50 minutes 4 seconds:
oczekujesz że będzie lepiej
w tym świecie marzycielu
Lepiej

Added in 38 seconds:
oczekujesz że będzie lepiej
w tym świecie marzycielu
Lepiej

Nie ma rzeczy bardziej niewiarygodnej od rzeczywistości.
Pocieszenie
4Podoba mi się prawie, bo na czasie. Mam jednak jedną uwagę: plankton wśród drapieżników może czuć się raczej bezpieczny? Wymień go może na jakiś inny oceaniczny drobiazg (szprotka?), którym drapieżniki się bardziej interesują. Moim zdaniem, będzie lepiej podtrzymywało nastrój całości.
Pocieszenie
5Dzięki za zrozumienie całości, plankton? Może Ameba? Są jednak drapieżniki które żywią się planktonem, i to największe ssaki...więc jednak plankton. Pozdrawiam.Zwodzisia Trąbisia pisze: Podoba mi się prawie, bo na czasie. Mam jednak jedną uwagę: plankton wśród drapieżników może czuć się raczej bezpieczny? Wymień go może na jakiś inny oceaniczny drobiazg (szprotka?), którym drapieżniki się bardziej interesują. Moim zdaniem, będzie lepiej podtrzymywało nastrój całości.
Nie ma rzeczy bardziej niewiarygodnej od rzeczywistości.
Pocieszenie
7Plankton wśród wielorybów
Malutkie, bezsilne żyjątka wobec gigantów. Żyjących po to, by je pożerać 
Za oknem mam efekty specjalne do lektury - wyje mi tu, przesącza zimnem przez szpary w oknach. Wiersz i u mnie zagrał na niezmierzonych pokładach czarnowidztwa. Pisz, niech Twoje wiersze będą katharsis dla autora i czytelnika
Added in 1 minute 25 seconds:
...planktonem wśród wielorybów...

Za oknem mam efekty specjalne do lektury - wyje mi tu, przesącza zimnem przez szpary w oknach. Wiersz i u mnie zagrał na niezmierzonych pokładach czarnowidztwa. Pisz, niech Twoje wiersze będą katharsis dla autora i czytelnika

Added in 1 minute 25 seconds:
...planktonem wśród wielorybów...
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)
R. Arnold
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)
R. Arnold