być może to jesień
wpadła mi do łóżka
niespodziewanie wygniotła prześcieradła
i zaczęłam ponownie lepić nas
ze wspomnień
pal licho balkony i dramaty
skupmy się na dotyku
niech znowu zatrzepocą skrzydła
wzbić się i spaść
spalić w nowym wierszu
a może tylko wypełnić wersy
innym zakończeniem
przecież tak naprawdę
dzisiaj wystarczy nam - mała śmierć
znowu ciebie kocham
2Ja tam się nie znam, ale jak dla mnie ładne. Chciałbym napisać coś więcej, ale co się zbieram, to wychodzą mi banały. Może tylko ostatnie dwa wersy mi nie pasują. Dlaczego? Bo "mała śmierć" jest tak dobrze znanym porównaniem, że w moich uszach brzmi bardzo dosłownie i odziera resztę z poetyckości.
znowu ciebie kocham
3Przeczytałam kilka razy i za każdym kolejnym utwór był piękniejszy. Zgadzam się się jednak z Szopenem - dwa ostatnie wersy nie pasują, burzą całość banalnością. Coś bym tam zmieniła, ale nie jestem poetką, więc to tylko uwaga laika.
https://www.facebook.com/Barbara-Wysocz ... 1578587617
Ujrzałem ją już z bardzo daleka: siedziała na tarasie brudnej kawiarni i paliła papierosa w taki sposób, że nawet pięcioletnie dziecko nie miałoby wątpliwości, czym się trudni..
Julio Cortazar, Gra w klasyznowu ciebie kocham
4A mi pasują ostatnie wersy, dają świetne dopełnienie, do tego "pal licho".
Cały utwór dla mnie bardzo dosłowny, ale nie pozbawiony delikatności, zmysłowości i to jest jego zaleta.
Podoba mi się.
Cały utwór dla mnie bardzo dosłowny, ale nie pozbawiony delikatności, zmysłowości i to jest jego zaleta.
Podoba mi się.
znowu ciebie kocham
5Nie wzbiję się na szczyty intelektu, gdy powiem - mnie się podoba. Wszystkie wersy.
https://i.postimg.cc/zBg22cky/golden-fly-awrd.png[/mimg]
• "Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia" • "Jem kamienie. Mają smak zębów." •
• "A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty." •
• "A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty." •
znowu ciebie kocham
6Nie spodziewałam się tylu komentarzy. Oczywiście bardzo wszystkim dziękuję.
Ta ''mała śmierć'' istotnie odrobinę zużyta, ale nie znalazłam niczego innego, co by mi pomogło zamknąć myśl, a chciałam krótko.
Pozdrawiam.
Ta ''mała śmierć'' istotnie odrobinę zużyta, ale nie znalazłam niczego innego, co by mi pomogło zamknąć myśl, a chciałam krótko.
Pozdrawiam.
znowu ciebie kocham
7Bardzo mi się podoba Twój wiersz! Ech, żeby się prozą dało opowiedzieć tak dużo przy użyciu tak niewielu słów... Pod tym względem poezja jest niezastąpiona.
Pamiętaj: kiedy ludzie mówią ci, że coś jest źle lub nie działa na nich, prawie zawsze mają rację.Natomiast kiedy mówią ci, co dokładnie nie działa, i radzą, jak to naprawić, prawie zawsze się mylą.
Neil R. Gaiman
Neil R. Gaiman
znowu ciebie kocham
8Da się, prozą poetycką, ale dla mnie, to jak na razie w sferze marzeń.
Dziękuję za komentarz.