z duchem czasu

1
progi opery są zbyt strome

dla karła w czarnym podkoszulku

tutaj wymaga się starannie zawiązanych uśmiechów

białych kołnierzyków

sztywnych manier

w nowej poezji nie powtarza się słów ani wersów

nie powtarza się słów ani wersów

nie powtarza się marzeń –

nie powtarza się tych samych

błędów

2
Och, to chyba twój najpiękniejszy wiersz. Mam ochotę schrupać go i... nie! Jak go spałaszuję, to przecież zniknie. Wiem! Wydrukuję go i stanę się jego oprawcą - oprawię go w ramkę i powieszę na ścianie. Codziennie będę na niego zerkać.

Co więcej mogę powiedzieć...? Urzekł mnie, oczarował. Piękne metafory, sarkazm, lekkość. Kropka.

6
Chyba widziałam ten wiersz gdzie indziej. Czyżby na Erynie?

Brawo! Ty pisać potrafisz. CZUć, że to wiersz. Nie opowiadasz zdarzenia najprostrzymi słowami na świecie, nie mówisz, co i jak, pozwalasz zaś pomyśleć nad wierszem komentującym.

nie powtarza się marzeń –

nie powtarza się tych samych

wyrzuciłabym myślnik. Niepotrzebny

Bardzo dobrze - według mnie - że ostatni wers jest oddzielony od reszty. Super!

Pisz tak dalej.

Pozdrawiam

Patka

8
Dzięki za komentarze :)

Co do myślnika - wydawało mi się, że potrzebny, ale mogę się mylić.

Co do komentarza Adriana - to jest oddzielny utwór, tamten zawierał dużo więcej wątków, ten za to ogranicza się do jednego, konkretnego przesłania. Zresztą nie zależy mi na tym, żeby zakładać jak najwięcej tematów, czy pisać jak najwięcej postów, więc zamieszczenie tego wiersza nie miało z tym nic wspólnego (a tak odczytałem Twój komentarz). To jest całkiem inny wiersz, nie urywek czegoś innego i dlatego opublikowałem go osobno, żeby tak właśnie został potraktowany.

Zresztą nawet gdybym chciał, to nie mam możliwości poprawienia, ani usunięcia z forum swoich wpisów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”