Fizyka newtonowska

1
Fizyka newtonowska

to krótki eksperyment

zderzają się dwa ciała

zaznacz na rysunku

o tu

z lewej strony czaszki

teraz spisz obserwacje

i jeszcze wnioski

przecież to znasz

trzymaj się zasad

kiedy krew płynie

oddech ustaje
"It is perfectly monstrous the way people go about, nowadays, saying things against one behind one's back that are absolutely and entirely true."

"It is only fair to tell you frankly that I am fearfully extravagant."
O. Wilde

(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.

2
Wiersz (ogólnie teraz piszę) może:

1 zachwycić że szok - komentujący wtedy mdleje i swój komentarz daje tak dopiero po godzinie od spotkania z utworem.

2 zadowolić i to bardzo - komentujący nie mdleje, ale czuje, że jest fanem tego autora.

3 zaprowadzić do krainy wiecznej radości - komentujący staje się wtedy bardzo szczęśliwy i zadowolony z życia.

4 pozwolić na uśmiech - komentujący cieszy się, ze przeczytał wiersz, ale tylko - nic poza tym.

5 spowodować stres - komentujący nie może się zdecywoać, czy wiersz mu się podoba, czy nie

6 być powodem do samobójstwa - komentujący jest pewny, że wiersz to gniot.

Zgadnij, do którego punktu przydzielam twój wiersz?

Do ostatniego.

Ukąłd wersów odstrasza na długo. Boisz się jednej myśli przenieść do drugiego wersu.

z lewej strony czaszki

teraz spisz obserwacje

i jeszcze wnioski

"z lewej strony

czaszki. Teraz spisz obserwacje i wnioski"

Albo to:

trzymaj się zasad

kiedy krew płynie

oddech ustaje

"trzymaj się zasad

kiedy krew płynie oddech ustaje"

Mogłabym poprawiać do woli o to na różne sposoby. Ty wybrałaś najgorszy z najgorszych rozkład słów w wersach.

Nie ma puenty. Dlatego uważam czas poświęcony temu wierszowi za całkowicie stracony.

Pozdrawiam

Patka

3
Nie rozumiem, dlaczego miałabym robić przerzutnie?

Przenoszenie myśli ma sens, kiedy są one jakoś połączone(tutaj nie są! w ogóle nie są i nie mają być!). Zapewniam Cię, że obecny, to jedyny satysfakcjonujący mnie układ.

"z lewej strony

czaszki. Teraz spisz obserwacje i wnioski"
Na Boga, wyszłam z poezji ileś lat temu ale zapewniam cię, że ta przerzutnia nie tylko niczego nie poprawia a wręcz czyni wręcz nieprzeczytywalnym. <swoją drogą przerzutnie??!! -> sorry ale nienawidzę tego środka stylistycznego i uważam, że można pisać bez niego>

Zastanawiam sie też, kto ci powiedział że białą poezję można poprawiać?

Nie wiem, kto to był ale kłamał. Czytelnik, krytyk czy ktokolwiek może stwierdzić czy w jego odczuciu wiersz jest dobry czy nie, koniec. Poprawić wiersz może tylko autor a czytelnik może tylko wystawić subiektywną ocenę. Nie podoba ci się -> jasne, spoko, przeżyję, lecz uwierz mi, że to nie proza, tu nie ma absolutnie żadnych ZASAD!

Poza tym, jak nie widzisz puenty, to trudno, żeby ci się spodobał. Nie będę się znowu posuwać do interpretacji własnego wiersza, wybacz.

Dzięki za ocenę :P

Pozdrawiam :P
"It is perfectly monstrous the way people go about, nowadays, saying things against one behind one's back that are absolutely and entirely true."

O. Wilde

(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.

4
Ja z fizyką byłam na bakier :D ale ten wiersz przypomina mi lekcję z naszym Kaziem :D

PS. Patka pamiętaj, czekam na jakiś Twój wiersz :D

5
t
u nie ma absolutnie żadnych ZASAD!

Są. O, takie:

- gdy postanawiasz zrezygnować z przecinków, to rób to do końca, a nie stawiasz jeden jedyny na końcu.

- pisząc wielkie litery musisz uwzględnić też interpunkcję

- staraj się nie zamieszczać niepotrzebnych słów w wierszu.

Nadmiar myślników, zaimków razi.

S. Patka pamiętaj, czekam na jakiś Twój wiersz Very Happy

ja nie piszę wierszy. Tylko prozę.

Wiem, wiem, co teraz każdy powie - sama nie pisze, a komentuje. Odpowiem wam już teraz cytatem z innego forum:

Chyba musimy wyjaśnić jedno pojęcie. Istnieje taka dziedzina nauki jak krytyka literacka. I nie tylko literacka. Krytyka w ogóle. Zajmują się nią ludzie, którzy na ogół znają się na rzeczy i lubią oceniać dzieła sztuki innych osób. żeby być dobrym krytykiem, wcale nie trzeba samemu pisać. Krytyk ma oceniać, nie tworzyć. Na ogół nawet jeśli zdarza się, żę krytycy tworzą, nie są to dzieła wysokich lotów. Jak to Fermina mądrze kiedyś napisała: Krytyk i gej mają ze sobą wiele wspólnego - obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi. W każdym razie jakoś tak to brzmiało. I nie jest tak tylko w literaturze!

Czy jeśli czytacie recenzję filmu w gazecie, to oczekujecie od recenzenta nakręcenia filmu, żeby potwierdził swoje kompetencje?

Czy jeśli czytacie recenzję albumu muzycznego w gazecie, to oczekujecie od recenzenta nagrania płyty, żeby potwierdził swoje kompetencje?

Czy jeśli w pogawędce ze znajomym wypowiadacie sąd o obrazie w galerii, to lecicie zaraz do domu, żeby malować i udowodnić znajomemu, że macie kompetencje, by oceniać innych?

Czy jeśli oceniacie zdjęcia w galeriach w Internecie, to sami publikujecie swoje fotografie, żeby udowodnić swoje kompetencje?

Oczywiście ja się nie uważam za znawcę. Każdy jednak może komentować.

Mam nadzieję, że rozumiecie.

6
Ja właśnie nie bardzo Cię rozumiem, bo uważam, że chcąc komentować wiersz trzeba się choć trochę umieć wczuć w to, co czuł poeta gdy to pisał. Zastanowić się co chciał powiedzieć i znać choć minimalnie czasy w jakich żył. Przeczytaj sobie raz jeszcze "Strach", albo nawet i dwa razy, a potem to, co ja dodałam od siebie. To samo tyczy się zalecanej przeze mnie wyprawy nad jezioro :)

7
Azrael droga!

Ja próbuję zrozumieć każdy wiersz.

Nie trzeba je umieć pisać, aby umieć je komentować.

I prosiłabym się o trochę więcej dystansu. Oceniam tak jak oceniam i ty oraz Adrianna powinniście przyjąć moje komentarze do wiadomości. Na SB napisałam, ze oceniam Obiektywnie i po części Subiektywnie. Chcę się poprawić - oceniam SUBIEKTYWNIE. Jeżeli coś mi sie nie podoba, to to pisze. Jeżeli ktoś odwraca się wtedy plecami, tzn że nie powinien pisać.

I tyle.

Pozdrawiam

Patka

8
Droga Patko! Ależ ja przyjmuje do wiadomości, że ci się nie podoba! To mnie rusza jak wiatr słup telegraficzny(chyba trochę niefortunne porównanie :P).

Zastanawia mnie tylko skąd wzięłaś ten pomysł z regułami?

Nie odwracam sie plecami bynajmniej, tylko grzecznie pytam skąd u ciebie takie szalone pomysły a ty mogłabyś nie mylić nicków osób, do których adresujesz swoją wypowiedź.

Raz jeszcze podziękuję ci za krytykę i skończę sprawę, bo póki co uważam, że nie mamy o czym rozmawiać(nie dlatego, że jestem obrażona, bo nie jestem, nie martw się).

Pozdrawiam

Arrianna(nie Adrianna)

O. Wilde

(\__/)
(O.o )
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”