jestem...-wiersz

1
Jestem drżeniem liści drzew,

falowaniem traw, melodią mgieł...

Jestem, sama nie wiem kim właściwie?

Może fluidem przenikającym

przestrzenie ziemi i nieba

I jesteś ty, którego sidła

zachwiały moją harmonię niebytu...

Odtąd zaginam moją drogę poprzez świat

Jesteś punktem, źródłem grawitacji

Częścią świata

częścią którego staję się

coraz to więcej
alouette

2
Początek budzi we mnie skojarzenie z piosenką A.M. Jopek "Ale jestem".

Dalej, nie rozumiem zupełnie idei fluidu XD Harmonia niebytu również mi do gustu nie przypadła. Niebyt, to niebyt XD jak już chcesz eksperymentować ze słownictwem w tym kierunku, to ja zdecydowałabym się na formę "nie-bytu". Bo to w końcu nie jest tak, że cię w ogóle totalnie nie ma.

Dalej, "zaginanie drogi" jest wyrażeniem nieładnym i zupełnie niepoetyckim... jeśli nie błędnym. Natomiast bycie "częścią świata, częścią którego staję się coraz to więcej" wysłało mnie aż pod drzwi łazienki (gdzie zgięta w pół łapałam, ulatujące z mojej głowy z prędkością świetlną, reguły gramatyki języka polskiego zbuntowane przeciw gwałtowi im zadanemu).

Część podmiotu częścią którego to podmiotu coś się co raz to więcej staje. <- potwór w literowej (bo nie literackiej) skórze

Generalnie... jestem w chwili obecnej na nie.

Moja rada jest taka: spędzaj więcej czasu na analizowaniu i poprawianiu błędów w swoich utworach. Poezja może rodzić się pod wpływem chwili, ale nieoszlifowana (chociaż odrobinę) warsztatowo, nigdy nie zabłyśnie w pełni blasku swojego potencjału.

Pozdrawiam :)
"To, co poczwarka nazywa końcem świata, reszta świata nazywa motylem." Lao-Cy, Księga Drogi i Cnoty

"Litterae non erubescunt." Cyceron

3
Ja również jestem na nie. Powstrzymałam się od krytyki alouette (taka piosenka była, pamiętam) jako pierwsza, żeby nie płoszyć, ale dla mnie niewiele wiersza w tym wierszu. Błędy wyszczególnione przez Pikę w pełni popieram, oprócz powyższego drażni mnie jeszcze bardzo niekonsekwencja dużych i małych liter, której sensu nie jestem tu w stanie zrozumieć.
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM

'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg

4
Dzięki za słowa krytyki.Miałam na myśli działanie sił grawitacji...Takie amatorskie zainteresowanie astrofizyką z pewnością pogwałciło reguły gramatyczne - to taki mój eksperyment, który się nie spodobał.
alouette
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”