Na łączu

1
życie tak krótkie w bajty zaklęte

miłość w znaczkach wyznawana

więź w elektronicznym przekazie

bez twarzy bez dźwięku

codzienne spotkania tak bliskie

w rzeczywistości mierzone na mile

chwile wspólne nie skażone dotykiem

godzina za godziną , dzień za dniem

takie proste i doskonałe w formie

tylko ....

życie stygnie a łącza goreją od przesyłu
żyć wedle chęci lub wcale nie żyć .

2
Człowieku! Nie dobijaj mnie!

Poczułem i to mocno! Bardzo mocno poczułem, co chciałeś powiedzieć. Ech. dlaczego 70 km to tak daleko?!?

4
Hm... mnie nie dobiło. Tzn nie poczułam wiersza, choć ma on swoje ładne momenty. Podoba mi się szczegolnie ten:

Cazpian pisze:codzienne spotkania tak bliskie

w rzeczywistości mierzone na mile

proste, a jakże błyskotliwe! Nawet nie razi zastowanie "tak" - a ja mówię stanowcze "stop!' używaniu głupich podpórek!

Niestety, jako całość nie powala. Zapewne to przypadek, dla spacja po znaku interpunkcyjnym irytuje. Można, owszem, w poezji wszystko, ale - na litość! - po co psuć wiersz takimi bezsensownymi zagraniami? To samo z czterokropkiem - usunęłabym każdą kropeczkę, moim zdaniem Enter między "tylko' a "życie stygnie..." już robi odpowiednią chwilę przerwy do zaskoczenia.

A, i przecinek też bym wywaliła - by było jak najbardziej czysto.

Po następne - nie podobają mi się inwersje w pierwszych dwóch wersach. Nie podobają mi się, bo nie widzę powodów, by udziwniać.

Powiem tez, że wiersz brzmi jak bez "duszy", taki bezosobowy, nie wyróżniający się. Ale może ja tylko nie czuję w nim niczego.

Żeby nie było za surowo - wiersz wcale nie jest kiepski :D Wręcz przeciwnie, widać potencjał. Na pewno zajrzę do innych twoich wierszowanych tworów, Cazpianie (tak na marginezie, fajny nick, kojarzy się z księciem Kaspianem z "Narni", a ja uwielbiam tą serię :) )

Pozdrawiam

Patka
Zajrzyj, może znajdziesz tu coś dla siebie

Jak zarobić parę złotych
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”