"Płacę Honorem. Reszty nie trzeba."

1
Nie śmiej się, proszę. Nie śmiej się, błagam!

Gdy gotuję wodę na herbatę,

Której sam nie wypiję przenigdy.

Nie śmiej się ze mnie, gdy marnuję czas.

Miłość i tak mnie rozjedzie, kiedy

Stanę na jej wielkich torach.

Nie śmiej się ze mnie, gdy wycieram się

Mokrym jak woda ręcznikiem, mimo

Że skóra ma sucha niczym piasek.

Nie śmiej się ze mnie, gdy opuszczam Cię,

Bo boję się strasznie samotności...

I nie mogę zostawać bez Ciebie.

A gdy skończysz się śmiać, spójrz na to, co

Dałem Ci za prezent pożegnalny.

Ostatnie, co miałem po utracie

Ojczyzny i moralnych wartości...

Marik Vao

Mam nadzieję, że udało mi się lepiej, niż w moich poprzednich (dość kiepskich podobno) wierszach.

Re: "Płacę Honorem. Reszty nie trzeba."

2
Marik Vao pisze:Nie śmiej się, proszę. Nie śmiej się, błagam!

Gdy gotuję wodę na herbatę,

Której sam nie wypiję przenigdy.

hmm nie rozumiem co ma pierwszy wers do dwóch następnych.

Marik Vao pisze:Nie śmiej się ze mnie, gdy wycieram się

Mokrym jak woda ręcznikiem, mimo

`Mokrym jak woda`? toż to straszne jest;p poza tym masło maślanei nadal nie rozumiem bo ma to owe `śmienie się z peela` dlatego ze się wyciera ręcznikiem.

Marik Vao pisze:Nie śmiej się ze mnie, gdy opuszczam Cię,

Bo boję się strasznie samotności...

I nie mogę zostawać bez Ciebie.

skoro peel boi się samotności to po kiego opuszcza ??widzę tu pewną sprzeczność , której nie rozumiem

Podsumowując chciałeś chyba , żeby nie wyszło banalnie i nowocześnie, a efekt jest zupełnie odwrotny. Nie tędy droga , przemyśl, bo wierzę że na prawdę stać Cię na więcej;)

pozdr!
`gdzie jest granica co wolno i co warto`

3
He he he. No to mam radochę! Nareszcie nie było przejrzyście. To wszystko, co skrytykowałaś za brak sensu ma swój sens, który wyjaśniony jest. ukryty jest w ostatniej zwrotce i tytule :)

Może poczekam trochę, jak się nikt inny nie domyśli, to będzie znaczyło, ze nieco przesadziłem i powiem, co poeta (nawet, jeśli początkujący) miał na myśli :P

Co do pierwszej zwrotki: nie śmiałabyś się, gdyby ktoś robił herbatę dla siebie, po czym jej nie pił?

Co do drugiej: Nie śmiałabyś się, gdyby suchy człowiek zaczął wycierać się mokrym ręcznikiem?

W trzeciej jest sprzeczność, ale ma swój sens. :P

4
w takim razie ja tego sensu nie odnajduję. To wszystko wydaje mi się takie na siłę. ale to może tylko moje odczucie.
`gdzie jest granica co wolno i co warto`

5
Po pierwsze, co to są WIELKIE tory?

Po drugie, mokre jak woda znaczy tyle, co maślane jak masło.

Po trzecie, co jest śmiesznego w tym, że ktoś kogoś opuszcza? O_o'

Kiedy się straciło moralne wartości, to ten honor, co pozostanie nie jest z rodzaju tych, którymi można by się chwalić a tym bardziej kogokolwiek obdarowywać ("obdarowywanie" rozmiemy w przenośni). To czarny humor i zemsta jakaś za śmianie się? Generalnie, puenta jest dobra. I głęboka, jak się tak dobrze nad tym zastanowić. Tylko, że sama puenta to za mało. Trzeba na nią czytelnika naprowadzić. A tu nie ma większego logicznego związku między nią a resztą utworu.

Utwór ma sens. Tyle tylko, że trudno do niego dotrzeć, bo puenta jest tak zakamuflowana za niedobrymi strofami-poprzedniczkami, że człowiek trzy razy złapie się za głowę, zanim o niej pomyśli.

Utwór miał wywołać emocje i refleksję. U mnie wywołał odpowiednio: irytację i irytację. Mi się mimo wszystko nie podoba :) Wybredna sem :)
"To, co poczwarka nazywa końcem świata, reszta świata nazywa motylem." Lao-Cy, Księga Drogi i Cnoty

"Litterae non erubescunt." Cyceron

6
Pika pisze:Utwór miał wywołać emocje i refleksję. U mnie wywołał odpowiednio: irytację i irytację. Mi się mimo wszystko nie podoba :) Wybredna sem :)
Niestety w tych słowach zawarte jest wszystko co chciałem powiedzieć. Popracuj koniecznie nad bogactwem metafor, ćwicz to, bo
Marik Vao pisze:Nie śmiej się ze mnie, gdy wycieram się

Mokrym jak woda ręcznikiem
to nie jest to co tygrysek czytający to lubi najbardziej :P i jeszcze
Marik Vao pisze:mimo

Ma? Ale co ma? :P Nie no żart. Ale w sumie ja uważam że w tym rzypadku forma "ma" pasuje tu jak pięść d oka...

Pozdrawiam serdecznie
"Stąpaj ostrożnie,

Stąpasz po marzeniach..."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”