Rosną na najwyższych drzewach
nie dosięgniemy ich sami
możemy poprosić dorosłych
albo wstrząsnąć filarami nieba
by zebrać te niegroźne, świecące punkciki
w kieszeń
i zasiać nowy świat
*_*
Oby tylko rodzice się nie dowiedzieli
=====
Wiersz ten publikowałem już kiedyś na poezja.org, przepraszam za recycling, ale jestem ciekaw komentarzy.
2
Przekaz bardzo mi się podoba.
Rodzicom przeważnie wydaje się, że mają prawo do swoich dzieci. Do ich poglądów, wyborów i zachowań. Są rozczarowani, jeśli nie idziemy wytyczonymi przez nich ścieżkami. Są zdumieni, jeśli robimy coś wbrew ich oczekiwaniom. Jednak te oczekiwania blokują rozwój świata. I to czytam w Twoim wierszu.
Nikt do nikogo nie ma prawa. Każdy sam sieje swoje gwiazdy. Z niektórych wyrastają przepiękne i niepowtarzalne ogrody samoświadomości.
Pozdrawiam.
Gra
Rodzicom przeważnie wydaje się, że mają prawo do swoich dzieci. Do ich poglądów, wyborów i zachowań. Są rozczarowani, jeśli nie idziemy wytyczonymi przez nich ścieżkami. Są zdumieni, jeśli robimy coś wbrew ich oczekiwaniom. Jednak te oczekiwania blokują rozwój świata. I to czytam w Twoim wierszu.
Nikt do nikogo nie ma prawa. Każdy sam sieje swoje gwiazdy. Z niektórych wyrastają przepiękne i niepowtarzalne ogrody samoświadomości.
Pozdrawiam.
Gra
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM
'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM
'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg
3
Ech, intencja była dokładnie odwrotna, gwiazdy są przede wszystkim niszczycielskie i potężne, a dzieci naiwne - jednak muszę się jeszcze nauczyć pisać wiersze
. Mam nadzieję, że w przyszłości lepiej mi pójdzie. Dobry autor nie powinien musieć zdradzać swoich intencji, bo powinny być jasne. To dla mnie nauczka. Dziękuję bardzo za komentarz. Był baaaardzo cenny.
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!
4
prawdą jest powyższe stwierdzenie, będę jednak bronić przekonania, że poezja jest takim unikalnym medium, które pozwala na dowolną interpretację, w zależności od subiektywnych odczuć i doświadczeń czytającego. Wiersz jest plastyczny i często zdarza się, że niesie w sobie przekaz ukryty dla samego autora. Nie walczyłabym o jedną i całkiem jasną wykładnię sensu. Metafora jest środkiem stylistycznym dla wyobraźni.Dobry autor nie powinien musieć zdradzać swoich intencji, bo powinny być jasne.