Ostatnio interesuje mnie, jak wydać książkę, więc proszę o udzielenie mi odpowiedzi na następujące pytania:
Jak to jest z rozdziałami? Nowy zaczynamy na tej samej stronie znormalizowanego maszynopisu, czy można zacząć na drugiej?
A tytuł? Czcionka musi być taka sama, prawda? Ale czy on ma być jakoś wyróżniony? Na przykład odstępem od poprzedniego rozdziału i następnego tekstu?
A co z akapitami? Ma być wcięcie w tekście, czy wystarczy zacząć tylko od nowej linijki?
Pewne rzeczy, o które pytam mogą się wydawać oczywiste, ale ja jestem bardzo mało doświadczona w tych sprawach. I niedawno uświadomiłam sobie, że kto pyta nie błądzi : )
Poza tym, mam nadzieję, że nikt jeszcze o tym nie pisał. Jeśli to przeoczyłam, bardzo przepraszam.
[ Dodano: Pią 06 Kwi, 2012 ]
Zapomniał się jeszcze zapytać, skąd mam wiedzieć, że piszę dobrą czcionką? 30 linijek jest, ale ilość znaków w wierszu zależy przecież od nich samych. Więc?
2
Możesz na drugiej.Jak to jest z rozdziałami? Nowy zaczynamy na tej samej stronie znormalizowanego maszynopisu, czy można zacząć na drugiej?
Akapit zawsze.A co z akapitami? Ma być wcięcie w tekście, czy wystarczy zacząć tylko od nowej linijki?
Wypadałoby, ażeby był wyróżniony.A tytuł? Czcionka musi być taka sama, prawda? Ale czy on ma być jakoś wyróżniony? Na przykład odstępem od poprzedniego rozdziału i następnego tekstu?
W dramacie życia grywam długie, żałosne ogony! - westchnął Mysz odwracając się do Alicji.
5
Jeśli chodzi o maszynopis znormalizowany, to podwójna interlinia.
Powiadają, że taki nie nazwany świat z morzem zamiast nieba nie może istnieć. Jakże się mylą ci, którzy tak gadają. Niechaj tylko wyobrażą sobie nieskończoność, a reszta będzie prosta.
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"
Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"
Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"