Kilka pytań o poprawny zapis

1
Witam
szukam odpowiedzi na poprawne zapisy, nie znalazłem jednoznacznych odpowiedzi,

jeżeli w opowiadaniu umieszczam nazwę korporacji XXX YYY ZZZ, a później bohater używa skrótu nazwy w dialogu, albo chcę dać skrót w opisie, to poprawny zapis skrótu to X.Y.Z. czy może być po prostu XYZ?

Drugie pytanie, bohaterowie mają zagraniczne nazwiska,

Czy prawidłowy jest zapis w dopełniaczu Groedger'a, czy moze być Groedgera, Lub Jermikov'a , czy Jermikova.

Pozdrawiam

2
pierwsze pytanie - XYZ. Jeżeli to korporacja czy jakaś firma, agencja itp.
drugie - właściwie poprawne jest z apostrofem, ale ja osobiście częście stosuje obie formy, chyba obie są do przyjęcia, ale jeżeli bardzo Ci zależy na poprawności to stosuj apostrof.

3
Caedes pisze:drugie - właściwie poprawne jest z apostrofem, ale ja osobiście częście stosuje obie formy, chyba obie są do przyjęcia.
Nie są.
ale jeżeli bardzo Ci zależy na poprawności to stosuj apostrof.
Akurat! Załamać się można, czytając takie rady...
Czy prawidłowy jest zapis w dopełniaczu Groedger'a, czy moze być Groedgera, Lub Jermikov'a , czy Jermikova.
Istnieją jasne i wyraźne zasady odmiany nazwisk. Użycie (lub nie) apostrofu w dopełniaczu jest determinowane brzmieniem nazwiska w mianowniku. W zależności od końcówki nazwiska, apostrof w dopełniaczu stosujemy lub nie.

Poczytaj tu: http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629617
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”