16

Latest post of the previous page:

A ja też nieźle. Wizualnie rzuciłem okiem i gra.
Ancepa, podświadomie uznałem że ni możesz się mylić :)

Wybaczcie nieświadome wprowadzenie w błąd.

Pozdrowienia,

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

17
ancepa pisze:Thana może potwierdź albo zaprzecz?
Aktegev ma rację, przecinek powinien być. :)

Tutaj są przykłady takich zdań i wyjaśnienie:
http://poradnia.pwn.pl/lista.php?kat=12 ... es%B3owowy
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

18
aha, to super, że się wyjaśniło :)

czyli podsumowując:

nigdy nie ma możliwości, aby były wielkości takich liter:

- Bla bla bla. - bla bla bla.

?
chodzi mi o kropkę przed myślnikiem i małą literę po myślniku, nie zdarza się taki zapis, tak?

-------------------------------

plus pytanie kolejne, oj ktoś mnie w końcu zbanuje :)

czy musi być cudzysłów, jeśli bohaterka czyta coś z gazety na głos? Przykład z czapy:

- Policja aresztowała mordercę - zacytowała i przewróciła oczami.

czy

- "Policja aresztowała mordercę" - zacytowała i przewróciła oczami.

19
To ja się spróbuję zrehabilitować.

1. Nie zdarza się zapis:

xxxx, xxx. - xxxx xxxx

Jeśli kropka jest przed półpauzą to po niej (półpauzie), zacząć musisz z wielkiej litery.

2. Moim zdaniem jeśli bohaterka to czyta, to nie ma konieczności wrzucania tego w cudzysłów:

- Nie zgłosił się zwycięzca loterii Lotto - przeczytała na głos Joanna.

Nie wiem jak z sytuacją kiedy bohater do swojej wypowiedzi wrzuca fragment czytanego czytanego tekstu - niech wypowie się ktoś Panom Miodkowi i Bralczykowi bliższy.

Pozdrawiam,

G.

P.S.
nigdy nie ma możliwości, aby były wielkości takich liter:
...były takie wielkości liter raczej.
A prościej i poprawniej - zapis :)
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

20
A ja bym wstawił cudzysłów, bo co jeśli później pojawi się normalna wypowiedź i cytat? Jak to wtedy rozdzielić? Bo jak tylko wówczas będzie cudzysłów, to pojawi się pewna niekonsekwencja w zapisie, która wprowadza (wg mnie) za duże zamieszanie.
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

21
ancepa pisze:Ale jak z tym przecinkiem Aktegev?
Ponieważ uznałam, że równoważnik zdania z imiesłowem jest tutaj dodatkowym uzupełnieniem i będzie dłuższym określeniem. Jak czytam z treści pod linkiem, który podała Thana (dzięki :)), obecnie również rozdziela się przecinkiem imiesłowy nierozwinięte. Swoją drogą, polecam książkę „Gdzie postawić przecinek?” - pomocna i przystępnie wyjaśniająca zasady.

EDIT:
Nie wiem jak z sytuacją kiedy bohater do swojej wypowiedzi wrzuca fragment czytanego czytanego tekstu - niech wypowie się ktoś Panom Miodkowi i Bralczykowi bliższy.
Może nie tekst czytany, ale przytaczany:
http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=13988
"Kiedy autor powiada, że pracował w porywie natchnienia, kłamie." Umberto Eco
Więcej niż zło /powieść/
Miłek z Czarnego Lasu /film/

22
Gdzieś mi tu przemknęło info o podmiocie ale nie mogę znaleźć tego tematu :(

Przeczytana książka poprawiała Ani nastrój, więc miała nadzieję, że na chwilę pozbędzie się smutnych mysli.

Wg tego zdania książka miała nadzieję, tak? :/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”