3
Dziekuje za ospowiedz :)

Mowisz ze to max 30 wierszy. Czyli równie dobrze moze byc 26, s liczba znakow to ok 1800? Nie trzeba sie strykcyji trzymac tych 30 wierszy i 1800 znakow ze spacjami?

4
Znormalizowany to dokladnie tyle. Dlatego jest znormalizowany. Oznacza to mniej wiecej, ze jest jakby przykladowym tekstem, zajmujacym tyle i tyle, takim wzorcem. Jesli tekstu wyjdzie Ci mniej, to nie bedziesz dopisywac glupot - to logiczne.

5
Rozumiem. Caly problem polega na tym, ze stosujac podane przez Ciebie parametry ( takie same znalazlam tez na pewnej stronie) nie uzyskuje 30 wierszy i 1800 znakow. Razem ze znajomymi kombinowalismy na rozne sposoby i nic.

6
Trudno ;) Jak nie wychodzi to przeciez sie nie zabijesz zeby wyszlo ... Na studia mowia znormalizowana a przyjmuja nawet odrecznie pisane, wiec nie boj nic ;)

7
Heh dzieki ze sie tu ze mna meczysz :)

Prawda jest taka ze chciala wyslac moje opowidanie na konkurs ( raz kozie smierc ;) ), ale przyjmuja tylko teksty znormalizowane, a ja nie potrafie tego cholerstwa ustawic. Najlepiej byłoby miec wzór znormalizowanego tekstu, al nic takiego nie znalazłam.

Stosujac parametry, ktore mi podalas uzyskalam 24 wiersze i 1900 znakow. Chyba sie zabije ;/

PS jestes fanka Queen? :)

8
Jestem fanka Queen ;) Ty tez?

Odnosnie strony znormalizowanej ... Zapewniam Cie, ze nikt nie bedzie liczyl liczby wierszy czy na wydrukowanej kartce liczyl znakow (bo WORD sam pokazuje). Strona znormalizowana to wzorzec, a wzorca nie powtorzysz, chocbys sie nie wiem jak starala - wiec nie masz sie czym martwic. Jesli masz odstep, czcionke (chyba 14) i mniej wiecej tyle i tyle znakow, nie masz sie o co martwic :)

9
Pewnie, że tak :) Szczegolnie "Living on my own" :) Studiuje filologie agielska wiec tak jakby lubic ich to moj obowiazek :)

Co do tej wstretnej strony : mam nadzieje ze masz racje. Nie da sie tego tak ustawic. Byc moze potrafia to zrobic w drukarni, ja jestem zielona.

Mysle, ze ustawie interlinie 2, czciocne TNR albo curiera 12, marginesy 2,5 cm i jakos to bedzie :)

10
Grunt to myslec pozytywnie. Ustaw lepiej TNR, bo do Couriera nie jestem pewna. A moze przejdz sie do drukarni jakiejs i popros aby Ci wytlumaczyli dokladnie jak to wyglada? Jestem pewna, ze zrobia to za darmo i z wielka checia, jesli odpowiednio zagadasz ;)

11
Jestem optymistka i wiadomo - show must go on ;) Ale jesli nie pzyjma mojej pracy d konkursu ze wzgledu na te usatwienia, to nawet sie o tym nie dowiem. Choc ja majac do przeczytnia setki prac, nie zawracalabym sobie glowy liczeniem linijek ;)

13
A ja mam takie pytanie. Jeśli wyraz mi się nie mieści w linijce, to przenosi się automatycznie cały do nowej linijki, a nie dzieli. Czy tak ma być, czy powinnam rozdzielać Np. pora- dziły? Jak to powinno wyglądać w prawidłowym maszynopisie?

I jeszcze jedno. Wysyła się maszynopisy jako kartki luzem, spięte czymś, czy może zbindowane?

Przepraszam, może brzmi lamersko, ale wolę zapytać niż popełnić gafę.

14
lau pisze:A ja mam takie pytanie. Jeśli wyraz mi się nie mieści w linijce, to przenosi się automatycznie cały do nowej linijki, a nie dzieli. Czy tak ma być, czy powinnam rozdzielać

nic nie dziel ręcznie. jak przenosi - olej i tyle. strona znormalizowana to w tej chwili głownie wskazówka dla redkatora jaki jest rozmiar tekstu. jak sie spodoba i tak zażądają wersji elektornicznej i na niej sobie beda ustawiać parametry do składu.

I jeszcze jedno. Wysyła się maszynopisy jako kartki luzem, spięte czymś, czy może zbindowane?

luzem, zadrukowane jednostornnie, ponumerowane, najlepiej w teczce.

imie i nazwisko oraz jakiś namiar na siebie umieszczasz na stornie pierwszej i powtarzasz na ostatniej na wypadek gdyby zgubili początek albo koniec.

nie ma sensu bawić się w robienie ozdobnych stron tytułowych etc.

Przepraszam, może brzmi lamersko, ale wolę zapytać niż popełnić gafę.

spoko. po to tu jestesmy żeby można było o wszystko zapytać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”