A ja,
Jasonie, odnosiłam się do ogółu oceniających. Fakt, proces oceny zależy od indywidualnych cech i przekonań każdego oceniającego z osobna. Ale powszechna opinia na temat książki wynika raczej z przekonania mas, które kształtuje się w odmienny od indywidualnego pojmowania.
Pytanie, czy autorowi (autorce) na tejże opinii powszechnej zależy. Jeśli tak, to liczy się też ogół. A gdy nie, gdy wystarcza akceptacja paru indywidualnych odbiorców, to nie ma potrzeby skupiania się na odbiorcach jako całości. Gdy czekać na tylko kilku, anonimowych fanów, to nawet poprawek nie trzeba wnosić, bo każdy, nawet najgorszy tekst, kilku takich delikwentów zgromadzi. Ba!, namówią jeszcze twórcę na kontynuację.
I tu decyzję musi podjąć piszący. Jeśli nie wie sam, do kogo się kieruje i czego oczekuje, ciężko ocenić, czy książka jest dobrze/ źle napisana.
W domyśle przyjmujemy, że sukces dla pytającego jest tak samo zdefiniowany jak nasz. Zdajemy sobie sprawę (mam nadzieję), że zdobycie pozytywnych opinii wszystkich ludzi w danej społeczności nie jest możliwe. Tu rządzi statystyka i pewien procent zawsze zaneguje treść czy formę lub pozostanie na nie całkowicie obojętnym. Przeważnie wolimy większą jak mniejszą grupę entuzjastycznych czytelników i fanów. Pożądamy akceptacji i pochwał ogółu, nawet jeśli ten ogół ma twarz autorytetów. Ponieważ autorytetami są pisarze już osiągający to, czego my wciąż tylko próbujemy dosięgnąć.
Jeśli jednak wyroczniami dla nas w pisarskiej sprawie są jednostki anonimowe, kontakt z pisarstwem mające tylko od strony odbiorcy preferowanych treści... Cóż, ciężko mówić tu o choćby częściowo trafnej, obiektywnej ocenie. W takim przypadku nie widzę sensu pytania nas, jako pisarzy, forumowiczów czy ogólnie społeczność o opinię na ten temat. Nie dlatego, że jest różnorodność oceniających. Zwyczajnie będzie prościej zapytać tych, których życzeniami chcemy się pokierować. Tylko wtedy nie oczekujmy, że ktoś poza małą, specyficzną grupką będzie znał i czytał to, co stworzymy.
A przecież apetyt rośnie w miarę jedzenia.