Cytaty - kwestie praw autorskich

1
Witam!

Mam pytanie natury prawnej. Czy można wykorzystywać cytaty np. z piosenek, jeśli zaznaczymy wyraźnie, kto jest ich autorem? Chodzi mi po głowie właśnie opowiadanie o chłopaku, który spełnia swoje muzyczne marzenia i chciałabym wykorzystać teksty napisane przez pierwowzór głównego bohatera;) Sądzę, że nie powinno być problemu, skoro piosenki są zawieszone w sieci, poza tym można je usłyszeć na koncertach zespołu;) Ale wolę się upewnić:)

Pozdrawiam

kognitywna

2
. Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości.

2. Wolno w celach dydaktycznych i naukowych zamieszczać rozpowszechnione drobne utwory lub fragmenty większych utworów w podręcznikach i wypisach.

3. W przypadkach, o których mowa w ust. 2, twórcy przysługuje prawo do wynagrodzenia.

Spokojnie możesz sobie na to pozwolić, bardzo wątpliwe, żeby autor tekstu się o coś upomniał, no chyba, że zatrobisz na tym tekście masę kasy, to może ;)

4
Mam nieco inne pytanie, które podchodzi pod ten temat. Dajmy na to, chcę zacytować "Imagine" Lennona w naszym ojczystym języku - są jakieś ograniczenia co do źródła tłumaczeń? Tzn. czy mogę użyć takiego, jakie znajdę choćby w internecie, czy też potrzeba profesjonalnego tłumacza, którego nazwisko będzie można znaleźć pod tekstem jednej ze stron powieści?

5
W profesjonalnym tekście, wydawanym gdzieś myślę, że warto podać nazwisko tłumacza, zresztą jeśli ktoś zdecyduje się wydrukować Twój tekst, to na pewno Ci podpowie jak rozwiązać tę kwestię. W tekstach amatorskich nie widzę takiej potrzeby. Myślę więc, że na dzień dzisiejszy nie musisz się tym przejmować, a jeśli Twoje dzieło (powieść, jak rozumiem z posta) zakwalifikuje się do druku, to ktoś tam w wydawnictwie zrobi z tym co trzeba ;) Zatem pisz nie przejmując się na razie takimi niuansami. Może ktoś inny sie wypowie, ale ja obstawiam, że jest tak jak mówię.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”