Wiersze dodatkiem w książce?

1
Zastanawiam się pewną budową książki. Czy czytaliście książki na których końcu

są np. wiersze autora książki. Np. fragmenty wierszy są w teście, a cały

wiersz na końcu książki. Jest cos takiego?
Serce, które kocha, jest zawsze młode.

Przysłowie Greckie

3
to co jest według mnie dobre nie musi się podobać czytlenką. Zreszta test pisze się pod czytelnika? ehhh.... :?
Serce, które kocha, jest zawsze młode.

Przysłowie Greckie

4
Ale skad my mamy wiedziec, czy cos sie sprawdzi? Napisz i pokaz, to Ci o tym powiemy. Wedlug mnie to moze byc ciekawe, ale wcale nie musi - o tyle moge stwierdzic juz teraz. Reszta zalezy od autora.

5
Zdarza się. Czasem nawet zapożycza się wiersze innych autorów.

Swego czasu przeczytałem jakims cudem "Strony Bólu". Zaskakująco dobra książka, tak dobra, że jak dodam, że to książka napisana do świata RPG to już mi na pewno nie uwierzycie. Ale cóż, nawet literackim kretynom zdarzają się cudowne przypadki. ^^

Książka cała zbudowana jest na wierszu Algernona Swinburne'a "Dolores", a który to wiersz stał się od tego czasu moim ulubionym tworem poetyckim. Do dziś znam na pamięć, a nawet próbowałem własnego tłumaczenia z oryginału.

Utwór doskonale wprowadzał w nastrój, a wplecione między rodziały zwrotki dodawały cudownego smaczku.

Sądzę, że własnie między innymi to przez ten wiersz zwykła książka tak mi sie spodobała. ;)
Pozdrawiam
Nine

Dziewięć Języków - blog fantastyczny
Portfolio online

7
Czytuje nałogowo Anne Rice. W niektórych jej książkach pojawiają się wiersze (lub teksty piosenek) jej autorstwa. Nie mam nic przeciwko temu.

Natomiast Amelia Atwater-Rhodes w niektórych swoich książeczkach umieszcza na początku wiersz. Jeśli pasuje do klimatu książki, to jest świetnym wstępem.

Więc kombinuj dowoli, jest wolność słowa! Może wyrobisz sobie swój specyficzny styl? To będzie coś ;)
pisanie i herbata - moje ukochane narkotyki...

10
Osobiście wydaje mi się to być dobrym pomysłem. Pod warunkiem, że pasuje do treści.

Co do początku wielu WIELKICH wpisywało na początek, nawet cudze cytaty. Wystarczy spojrzeć, na niektóre lektury z liceum no i co? Nie sprawdziło się?

11
Prosiłbym panią Anastazje Adams o przeczytanie regulaminu i przedstawienie się.
Po to upadamy żeby powstać.

Piszesz? Lepiej poszukaj sobie czegoś na skołatane nerwy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”