16

Latest post of the previous page:

Myślę, że w trakcie intensywnego tworzenia nie warto tracić czasu na szukanie synonimów. Tym zawsze można się zająć później.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

17
Z natury wolę od razu doprowadzić tekst do stanu przeze mnie pożądanego, a później, gdy emocje już opadną, można zabrać się za dalszą korektę. Oczywiście każdy ma inne metody twórcze, które sprawdzają się w danym przypadku.

18
Słowniki: języka polskiego (PWN z 1981 roku), frazeologiczny (Stanisława Skorupki z 1987 roku), wyrazów bliskoznacznych (Witolda Cienkowskiego z 1993 roku), synonimów (PWN) wyrazów obcych (sentymentem darzę Władysława Kopalińskiego z 1971, ale używam również nowszego, wydanego przez PWN), ortograficzny (PWN) oraz encyklopedia - to moi najlepsi przyjaciele! Do tej kolekcji dołączył ostatnio, wydany przez PWN w 2007 roku po raz pierwszy, „Słownik dobrego stylu, czyli wyrazy, które się lubią”. Nieduży, niedrogi, a KOPALNIA wiedzy o tym, cytuję z przedmowy: „w jakie związki wyrazy wchodzą miedzy sobą, a więc jak łączyć je w zdania, aby te brzmiały naturalnie i oddawały zamierzony sens wypowiedzi”. Bardzo polecam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”