Jak zredagować poniższy tekst by było poprawnie pod tych względem (a może już jest

Kod: Zaznacz cały
Byłam u siebie. Słońce świeciło jasno za oknem mojego pokoju. Powoli rozpoczynał się nowy dzień. Wstałam z łóżka, a z kołdry spadła książka. "Lew, Czarownica i stara szafa", pierwszy tom „Opowieści z Narnii”, autorstwa S. C. Lewisa.
Czyżbym była w tej krainie? Czytałam wieczorem książkę, to prawda. Może dlatego śniło mi się coś takiego? Ale przecież, przypomniałam sobie, rano też czytałam. Ostatni rozdział: "Polowanie na Białego Jelenia".
Mam też drugie pytanie. Czy można mieszać czasy w takiej narracji? Chodzi o sytuacje gdy tekst jest pisane w formie pamiętnika (czyli bohater wie jaki będzie koniec jego działań) ale niektóre fakty są stałe nawet po zakończeniu wszystkiego (ja wiem, skomplikowanie pisze

Kod: Zaznacz cały
Nie przepadam za dziewczynami z mojej klasy. A one nie lubią mnie.
i nada to będzie poprawnie gramatycznie?
Przepraszam za nieco chaotycznego posta ale próbowałam się wyrazi w miarę jasno Może trochę nie wyszło...
PS. Z góry uprzedzam, że nie zrezygnuje z pisanie w pierwej osobie bo to w, co najmniej jednym moim tekście, jest niezbędna.

Dodane po 2 minutach:
*niezbędne i źle postawiony przecinek w ostatni zdaniu.