Zakładam temat, gdyż dręczy mnie kilka zagadnień związanych z używaniem pseudonimu. Może będziecie potrafili pomóc w rozwianiu mych wątpliwości.
1) Jeśli przed wysłaniem do wydawnictwa naszej pierwszej powieści publikowało się już w pismach (i portalach) nie używając prawdziwego nazwiska, to...
- W jaki sposób udowodnimy wydawcy (chwaląc się naszymi tekstami) że to my chowamy się pod tym pseudonimem?
- Czy wydawca, zgadzając się już wydać naszą powieść, nie będzie wtedy nalegał/sugerował byśmy wydali ją także pod pseudonimem (skoro ten pseudo byłby już w jakimś małym stopniu znany)?
2) Co ze spotkaniami autorskimi?
- Czy pisarz jest w stanie uczestniczyć w wielu takich imprezach nie zdradzając przy tym prawdziwego imienia?
- Czy autor taki uczy się podpisywać książki fałszywym nazwiskiem?
3) Marketing
- Jeśli ktoś wydał pod pseudonimem przypuśćmy cztery bardzo dobre książki, i nagle piątą zechce podpisać prawdziwym nazwiskiem - czy wydawca może się na to nie zgodzić (wiadomo, będzie to jakby drugi debiut tego autora, i z pewnością nie tak dochodowy gdyby jednak użył rozpoznawalnego już pseudonimu)?
Jak jeszcze mi się coś przypomni, to dopiszę ;] Sory jeśli nie które zagadnienia wydają się logiczne lub zbyt głupie, by w ogóle o nie pytać, ale dla mnie to dość zagadkowy temat i chciałbym się czegoś dowiedzieć.
Pisanie pod pseudonimem
1Bowling is a man's sport.
If God had wanted women to bowl,
he would have put their breasts on their backs
so we would have something to watch while waiting our turn.
- Al Bundy
If God had wanted women to bowl,
he would have put their breasts on their backs
so we would have something to watch while waiting our turn.
- Al Bundy