16

Latest post of the previous page:

Serena pisze:Ale jakiego formatu mają być te strony? A4 czy A5?
A4. Tylko specjalnie sformatowany, dzięki czemu jedna strona równa się minucie filmu. Aby sobie ułatwić pracę warto skorzystać z programu Celtx, a jeśli chcesz dokładniej poznać zasady przyjęte w Hollywodzie: przeczytaj polecaną wyżej książkę Rusina i Downsa.

17
Aha. Dzięki. Cóż, przyznam szczerze, że wolę format A5, ale skoro jedna strona ma odpowiadać minucie filmu, to... Pożyjemy, zobaczymy :)
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

18
Pisanie scenariusza filmowego / Syd Field, Rolf Rilla ; [przeł. z ang. Wanda Wertenstein, Beata Pankau] - Warszawa : "Art-Program", 1998.
Kiedyś to czytałem. Stanowczo odradzam uczenie się z tego konstruowania fabuł, ale jeśli chodzi o techniczne kwestie zapisu to są dość jasno wyłożone (+ kilka zakulisowych ciekawostek branżowych rodem z Hollywooda!)l
- Nie skazują małych dziewczynek na krzesło elektryczne, prawda?
- Jak to nie? Mają tam takie małe niebieskie krzesełka dla małych chłopców... i takie małe różowe dla dziewczynek.

19
Poleciłabym: Robin U. Russin, William Missouri Downs - Jak napisać scenariusz filmowy - techniczne porady, kwestie formalne jak ma wyglądać sc, ćwiczenia, życiowe porady dla marzącego o scenopisarstwie - ok.

"Pisanie scenariusza filmowego", Macieja Karpińskiego - daje do myślenia, też dobra technicznie.

A jeśli chodzi o konstruowanie postaci hmm... ja bym radziła obejrzeć kilkanaście dobrych filmów, ściągnąć kilkanaście dobrych scenariuszy i analizować je pod tym kątem. Książki mogą dać porady techniczne, ale i tak czy scenariusz okaże się dobry, decydujesz ty i twoja, pomysłowość, wyobraźnia... Scenariusz może być perfekcyjny techniczne i poprawny, ale jakiś taki... czegoś mu brak.

21
Format A4

Wiem mniej więcej jak to ma wyglądać, podzielę się tym, co mam w łepetynce.

Piszesz w czasie teraźniejszym, czyli przykładowo
Wchodzi Stefan, mówi - Zdradziłaś mnie.
Dobrze jest stosować jeden kolor dla dialogów, jeden dla opisów, jeden dla tego, co się dzieje w koło, bo będzie Ci potem łatwiej. Po co komu jakieś programy. Wystarczy zwykły Word ;-)

Druga sprawa, musisz opisywać, w co kto jest ubrany, czy jest szczęśliwy, opis, ogólnie tak, jak gdybyś widziała to własnymi oczami. Wszystko musisz opisać dokładnie, co do joty. Pisaliśmy scenariusz na ocenę. :-D dostałem 5. Tak czy owak, każdy szczegół Ty musisz uwydatnić. Tak jak mówią, minuta = 1 strona. Bo. Załóżmy, że nasz Stefan wchodzi do pomieszczenia, gdzie jest ciemno etc.

To piszesz. Stefan wchodzi do pomieszczenia, w którym jest ciemno. Zgaszone światło, więc nie widzi zupełnie nic. Czasem możesz nawet napisać jakie ujęcie kamery, etc, etc. Zawsze, ale to zawsze pisz w czasie teraźniejszym. Nie jesteś wszechwiedząca, nie wiesz co stanie się zaraz, piszesz tylko o tym, co jest teraz. Przykładowo, wchodzi Stefan, nie piszesz już, Stefan nie wie, że zaraz wejdzie Barbara. Nie ma tego. Nie ma żadnej narracji. Scenariusz, to takie wskazówki, jak kto ma grać i co się dzieje w danej chwili. Nu. Moja wiedza nt. temat. Nie zajmowałem się tym szerzej, także myślę, że gdybyś zakupiła jedną z wyżej oferowanych lektur, nie wyszłabyś na tym źle. Ale! Internet to źródło wiedzy ;-) i w gruncie rzeczy, gdy dobrze poszukasz, to zaoszczędzisz parę groszy. Problem w tym, że musisz zainwestować w czas ;-) a on czasem bywa znacznie droższy, od książki.
"Poszukiwacze potłuczonego fajansu"

22
Jeśli chodzi o format, to ponoć polskiego standardu na formatowanie nie ma, dlatego najrozsądniej wykorzystać to, z czego korzystają w USA. Do tego potrzebny będzie wspomniany Celtx, ewentualnie można stworzyć sobie odpowiednie style w Wordzie, albo ściągnąć gotowe szablony Worda z http://www.dependentfilms.net/files.html

Jeśli chodzi o strukturę scenariusza, czyli kwestie typu wstęp, rozwinięcie, zakończenie, to najbardziej archaiczne wzorce (wykorzystujące te trzy elementy) są nadal aktualne. Dobrze zajrzeć na stronę Piotra Wereśniaka - tam temat jest trochę bardziej rozwinięty. W książce Russina i Downsa jeszcze bardziej (w formie e-booka szukałem i nie znalazłem, więc chyba nie ma co tracić czasu). A od siebie polecę anglojęzyczną stronę
http://www.screenwritingbasics.com/. Trochę wskazówek się tam znajdzie.
Lucjan - Wojownik Szos
http://www.luc.blox.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”