Witam was. Mam pytanie ,oprócz pisania pierwszej kiążki zajmuje się pisaniem reportażu w formie e-booka.Czy pisząc np. depresja jest to ... , muszę wziąść to w cytat ?,nawet jeśli własnymi słowami krótko opisuje co to jest a jest to bliskie definicji z encyklopedi?.Jeżeli napiszę bez cytatu to jest to już plagiat? Może wersja typu: ogólnie wiadomo ,że depresja to ... ? - te stwierdzenie nie bedzie plagiatem?
W teorii wiem dokładnie co to jest plagiat ,tylko w praktyce podczas pisania wiele rzeczy można pod to podpiąc.
Bardzo bym prosił o odpowiedz na powyższe pytanie , jestem początkujacym amatorem i dopiero rozpoczynam przygodę z pisarstwem.
Pozdrawiam.
2
Możesz ewentualnie podać źródło w przypisie, ale bez cudzysłowu się zdecydowanie obejdzie. Plagiat byłby wtedy jakbyś twierdził, że sam wymyśliłeś tę definicję - z całym szacunkiem, ale raczej nikt nie posądzi Cię o wynalezienie depresji. 
Przy powszechnie znanych terminach obejdzie się, moim zdaniem, nawet bez podawania źródeł - to trochę tak jakbyś chciał definiować krzesło i obawiał się, że przypadkiem coś splagiatujesz, drogi początkujący a(r)matorze.

Przy powszechnie znanych terminach obejdzie się, moim zdaniem, nawet bez podawania źródeł - to trochę tak jakbyś chciał definiować krzesło i obawiał się, że przypadkiem coś splagiatujesz, drogi początkujący a(r)matorze.

Don't you hate people who... well, don't you just hate people?