Wwprowadzenie spikera radiowego do tekstu.

1
witam, mam pytanie w opowiadaniu , które piszę bohater włącza radio i słyszy spikera.

Jak wprowadzić go do tekstu, przykład:

Pogłośniłem radio.
Beznamiętny głos cedził słowa, które wbijały się w mój mózg niczym gorące szpilki:
- Jak podaje nasz zagraniczny korespondent, znany polski kardiochirurg, Tadeusz Rozwadoski, został znaleziony martwy w pokoju hotelowym w Nowym Yorku.

czy to jest poprawnie? czy powinno być np tak:

Beznamiętny głos cedził słowa, które wbijały się w mój mózg niczym gorące szpilki: "Jak podaje nasz zagraniczny korespondent, znany polski kardiochirurg, Tadeusz Rozwadoski, został znaleziony martwy w pokoju hotelowym w Nowym Yorku"

Przy okazji proszę też o odpowiedź czy w prozie nazwy "dziadek", "matka" , "ojciec" itp. powinny być wprowadzane z dużej litery?

2
Daywayfarer pisze:w Nowym Yorku.
Jeżeli piszesz miejscowośc po polsku, to powinno być Nowym Jorku (albo po angielsku, to wtedy New York) - taka rada przed właściwą odpowiedzią.

A więc do rzeczy: Obie opcje są jak najbardziej poprawne, choć dla bezpieczeństwa (bo nie jestem pewien) stosowałbym sposób pierwszy, lub pisał w inny sposób, np.:

Pogłośniłem radio. Beznamiętny głos cedził słowa, które wbijały się w mój mózg niczym gorące szpilki:
Jak podaje nasz zagraniczny korespondent, znany polski kardiochirurg, Tadeusz Rozwadoski, został znaleziony martwy w pokoju hotelowym w Nowym Yorku...

Wyżej oczywiście chodzi o zastosowanie, w przypadku słów spikera (od akapitu), kursywy.

[ Dodano: Pon 02 Sie, 2010 ]
Aha, zapomniałem jeszcze dodać, że nie ma potrzeby pisać zwrotów typu: "dziadek", "matka", "ojciec" z wielkiej litery. Wyjątek stanowi oczywiście zwrot w liście, lub, bo ja wiem, specjalne stanowisko, jakie piastuje jakaś postać, np.: do wielkiego przywódcy w jakimś bractwie członkowie zwracają się per "Ojcze".
„Przekupić można każdego. Tyle, że jedni cenią się bardziej, drudzy zaś mniej.”

3
Osobiście użyłbym kursywy.

Btw, według mnie "Beznamiętny głos" raczej nie pasuje do spikera radiowego - oni wysławiają się wręcz bardzo namiętnie (chyba że to radio Ma... ;))
Bowling is a man's sport.
If God had wanted women to bowl,
he would have put their breasts on their backs
so we would have something to watch while waiting our turn.

- Al Bundy

4
Daywayfarer pisze:powinny być wprowadzane z dużej litery?
giacomo9 pisze:nie ma potrzeby pisać zwrotów typu: "dziadek", "matka", "ojciec" z wielkiej litery
Zapamiętajcie obaj: od wielkiej litery.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

5
Horrigan pisze:Osobiście użyłbym kursywy.

Btw, według mnie "Beznamiętny głos" raczej nie pasuje do spikera radiowego - oni wysławiają się wręcz bardzo namiętnie (chyba że to radio Ma... ;) )

Ja kiedyś w swoim opowiadaniu użyłem przymiotnika przeponowy ;) myślę, że i w tym wypadku jest on bardziej trafny.
"-Jak się dowiemy ile on ma lat ?
-Utnijmy mu nogę i policzmy słoje"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”