Przyimki "pod" i "przed"

1
Nigdy nie spodziewałbym się, że kiedykolwiek napotkam na tego typu problem. Mianowicie chodzi mi o kwestię użycia przyimków "pod" i "przed". W języku potocznym bardzo często mówi się, że ktoś "podjechał samochodem pod szkołę". Być może się mylę, ale uważam, że ta forma jest niepoprawna, że powinno być "podjechał przed szkołę". Czy mam rację? Nie potrafię tego stwierdzić, bo już "stał pod ścianą" wydaje się być poprawne.

Poza tym jest jeszcze jedna sprawa. Wyobraźmy sobie, że postać stoi na szczycie góry. Jak napisać, że poniżej znajduje się samochód (jezioro itp.), nie używając słowa poniżej? "Przede mną znajdowało się jezioro" czy "pode mną znajdowało się jezioro"?

[ Dodano: Sro 15 Gru, 2010 ]
Po dłuższym namyśle doszedłem do wniosku, że użycie przyimka "pod" w zdaniu "samochód podjechał pod szkołę" raczej jest poprawne. Jeśli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi. Natomiast odnośnie drugiej części zapytania (jezioro) uważam, że bardzo pomocnym słowem jest partykuła "tuż", czyli "tuż pode mną był samochód". Zabawne, bo to słowo "tuż" jakby gdzieś uciekło z mojego słownika, a jest ono bardzo pożyteczne i pozwala klarownie zarysować kąt.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”