Mam pytanie, w opowiadaniu, które piszę
bohater przypomina sobie proces sądowy, w którym brał udział jako oskarżony, poniżej przykład, doradźcie proszę czy taka forma jest ok, czy trzeba to zrobić jakoś inaczej:
Gdy zakończyłem leczenie rozpoczął się mój proces. Byłem już wtedy zupełnie innym człowiekiem.
- Czy oskarżony Daniel Nowicki przyznaje się do spowodowania wypadku samochodowego, który doprowadził do śmierci pasażerki, Agaty Kowal? - ostry głos sędziego do dziś dźwięczy mi w uszach.
- Tak. Przyznaję i chcę dobrowolnie poddać się karze. - Jakakolwiek obrona nie miała sensu.
z góry dziękuję za pomoc.
2
Gdy zakończyłem leczenie rozpoczął się mój proces. Byłem już wtedy zupełnie innym człowiekiem, ale świetnie pamiętałem tamte chwile.
- Czy oskarżony Daniel Nowicki przyznaje się do spowodowania wypadku samochodowego, który doprowadził do śmierci pasażerki, Agaty Kowal? - ostry głos sędziego do dziś dźwięczy mi w uszach.
- Tak. Przyznaję i chcę dobrowolnie poddać się karze. - Jakakolwiek obrona nie miała sensu.
Dodałbym pogrubiony element, żeby w pewien sposób podkreślić, że dialog jest elementem "powrotu". Mogą być inne słowa, ale jakoś bym zasygnalizował, że chodzi o wspomnienie.
Dodałbym pogrubiony element, żeby w pewien sposób podkreślić, że dialog jest elementem "powrotu". Mogą być inne słowa, ale jakoś bym zasygnalizował, że chodzi o wspomnienie.
3
Może kursywa?
Ten zapis wydaje mi się najbardziej rzetelny. Kursywa wyodrębnia przypisy od dialogów, zwracając uwagę na to, że przemyślenia są aktualne, a słowa pochodzą z przeszłości.
Ten zapis wydaje mi się najbardziej rzetelny. Kursywa wyodrębnia przypisy od dialogów, zwracając uwagę na to, że przemyślenia są aktualne, a słowa pochodzą z przeszłości.
4
Jeśli w formie dialogu, to kursywa odpada. Moim zdaniem Wilczek podał dobry sposób. 
PS.
Jak już jesteś przy tym fragmencie, to sobie przy okazji poprawisz.

PS.
[1] W tym akurat wypadku od wielkiej litery zaczynamy.- Czy oskarżony Daniel Nowicki przyznaje się do spowodowania wypadku samochodowego, który doprowadził do śmierci pasażerki, Agaty Kowal? -[1] ostry głos sędziego do dziś dźwięczy mi w uszach.

Jak już jesteś przy tym fragmencie, to sobie przy okazji poprawisz.
[img]http://www.cdaction.pl/userbar/strona/userbar/15j3pcp0_user6.jpg[/img]
----------------------------------------------------------------------
[img]http://www.cdaction.pl/userbar/strona/userbar/15j3phuz_userbar(2)b.jpg[/img]
----------------------------------------------------------------------
[img]http://www.cdaction.pl/userbar/strona/userbar/15j3phuz_userbar(2)b.jpg[/img]