Jak zapisać słowotok kobiety mówiącej przez telefon?
Widzieliście gdzieś coś takiego? Podpowiadajcie, bo napisałam historyjkę, ale nie wiem jaką formę graficzno-składniowo-interpunkcyjno-samaniewiemjakąjeszcze nadać temu czemuś.
Jeśli jest taki slowotok (kobieta nawija przez jakieś 15 min.) to czy muszę wydzielić przytaczane przez nią słowa innych rozmówców, czy mogę je wpleść w tok gadki?
np.
..I wiesz, ona powiedziała: "Kochana te twoje butki to chyba nijak nie pasują do tej nijakiej sukienczyny." Ty słyszysz? Sukienczyny!..
Czy jakoś inaczej?
Najchętniej bym obejrzała jakiś tekst napisany w ten sposób, ale nie znam.
Ponieważ Forum wie wszystko, to proszę o pomoc!
3
OK
Tamto to łatwizna. A to poniżej? Czy jakoś zaznaczyć pauzy w słowotoku tej baby, kiedy słucha odpowiedzi rozmówczyni?
... Mimi? Wracam z roboty, to pomyślałam, że opowiem ci resztę. Co? Noc jest? No i co, że noc? Spałaś? Ale już nie śpisz!!! No, już się nie obrażaj! Mimi, do cholery słuchasz, czy nie? Mówić? To słuchaj, poszli wreszcie na tę kolację, ale ...
Pozdrawiam
Tamto to łatwizna. A to poniżej? Czy jakoś zaznaczyć pauzy w słowotoku tej baby, kiedy słucha odpowiedzi rozmówczyni?
... Mimi? Wracam z roboty, to pomyślałam, że opowiem ci resztę. Co? Noc jest? No i co, że noc? Spałaś? Ale już nie śpisz!!! No, już się nie obrażaj! Mimi, do cholery słuchasz, czy nie? Mówić? To słuchaj, poszli wreszcie na tę kolację, ale ...
Pozdrawiam
Re: telefoniczny słowotok
5To jest niemożliwe do wykonania.dorapa pisze:Jak zapisać słowotok kobiety mówiącej przez telefon?

Ja użyłbym chyba najpewniej kursywy.dorapa pisze:Jeśli jest taki slowotok (kobieta nawija przez jakieś 15 min.) to czy muszę wydzielić przytaczane przez nią słowa innych rozmówców, czy mogę je wpleść w tok gadki?
np.
..I wiesz, ona powiedziała: "Kochana te twoje butki to chyba nijak nie pasują do tej nijakiej sukienczyny." Ty słyszysz? Sukienczyny!..
...I wiesz, ona powiedziała Kochana te twoje butki to chyba nijak nie pasują do tej nijakiej sukienczyny. Ty słyszysz? Sukienczyny!...
Jeśli już zdecydowałbym się na dwukropek albo cudzysłów, to użyłbym tylko jednego z nich - bardziej widzę jednak w tym ten drugi.
Dołączam się do tego, co napisał Stewie - znaki zapytania powinny starczyć średnio rozgarniętemu czytelnikowi. Możesz jeszcze spróbować wielokropka albo użyj atrybucji dialogu.dorapa pisze:OK
6
Nie za często tu zaglądam, bo co i rusz mnie blokuje. Pewnie po tym zalogowaniu znowu jakaś wredna bestia zablokuje mnie na kolejną godzinę lub więcej. Ale - dzięki za odpowiedzi. Opowiadanie skończone. Nie wiem tylko, czy ktokolwiek dałby radę je przeczytać w takiej wściekłej formie. Słowotok - 8 stron. Koszmar czytelniczy.
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf