Luźne pytania i zagadnienia dot. pisania

1021

Latest post of the previous page:

A z drugiej strony, to jest nawet wskazane jeśli piszesz np o wiosce gdzie, cyt z "Piłkarskiego pokera" Lipińskich jak psów.
Z trzeciej jednakże strony wtedy można dostać czerwoną kartkę od wszystkich Lipińskich w okolicy. A tych, przypominam, jak psów ;-)
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze

1025
Rubia pisze: Jeśli to ma być zabawa dla zabawy, to sensu nie ma. Zastanów się, co Ci daje taka zmiana narracji. Bo taki zabieg musi mieć uzasadnienie.
Co mi to daje... Zmianę punktu widzenia, z jakiego prowadzona jest narracja. Trzecioosobówką mam zamiar opisać "akcję właściwą" z pt. widzenia młodego człowieka, a pierwszoosobówka ma służyć do "pamiętnika" mężczyny po załamaniu nerwowym, który jest nauczycielem młodego człowieka.
Istnieje cel, ale nie ma drogi: to, co nazywamy drogą, jest wahaniem.
F. K.

Uwaga, ogłaszam wielkie przenosiny!
Można mnie od teraz znaleźć
o tu: https://mastodon.social/invite/48Eo9wjZ
oraz o tutaj: https://ewasalwin.wordpress.com/

1027
Ech, to znów ja. Rozkminiam kwestię narkomanii. Czy jest na sali Dobra Dusza, która powie mi, czy:
1. od opium (lub morfiny) uzależnia się od razu, czy można być "sporadycznym" użytkownikiem tych substancji?
2. jak kiedyś (w czasach 20 lecia międzywojennego) pozyskiwano opium/morfinę? Było to wykonalne w warunkach, powiedzmy, domowych?

Z góry dzięki za odpowiedzi.
Istnieje cel, ale nie ma drogi: to, co nazywamy drogą, jest wahaniem.
F. K.

Uwaga, ogłaszam wielkie przenosiny!
Można mnie od teraz znaleźć
o tu: https://mastodon.social/invite/48Eo9wjZ
oraz o tutaj: https://ewasalwin.wordpress.com/

1028
Z J. Kalat, "Biologiczne podstawy psychologii" (PWN, 2011)
"Opiaty - subst. chemiczne, wyekstrahowane z maku lekarskiego lub podobne do nich pod względem chemicznym. Do najbardziej znanych należą heroina, morfina i metadon. Opiaty mają działanie odprężające, uwalniają od trosk codzienności i zmniejszają wrażliwość na ból. Chociaż uznaje się je powszechnie za substancje mogące wywołać uzależnienie, to jednak osoby przyjmujące je pod kontrolą lekarską rzadko popadają w nałóg. (...) Ludzie palili lub wstrzykiwali sobie morfinę i inne opiaty przez wieki (...) [dalej jest o receptorach]"
Jeszcze takie info: u osób, które dłuższy czas przyjmują morfinę z powodów medycznych, może wystąpić zespół odstawienny, ale nie musi to oznaczać uzależnienia, ponieważ uzależnienie to kombinacja fizycznego przystosowania i psychicznego pragnienia przyjmowania określonej substancji.
"ty tak zawsze masz - wylejesz zawartośc mózgu i musisz poczekac az ci sie zbierze, jak rezerwuar nad kiblem" by ravva

"Between the devil and the deep blue sea".

1030
Fe.
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze

1031
Ym, skoro to taki luźny temat, to mam dwa pytania - czy ktoś orientuje się, czy pomiędzy wyrazami takimi jak "karczma", "gospoda", "zajazd", "tawerna", "bar" itd. jest znacząca różnica, i jak ona wygląda? To znaczy domyślam się, że raczej istnieje, ale nie mogę jakoś nigdzie znaleźć pomocy w tej kwestii... a męczy mnie ona już od dłuższego czasu :').

Po drugie - czy w zdaniu "Intensywnie różowy kolor przechodził w jaskrawy pomarańcz." pomarańcz jest użyty poprawnie? Czy w ogóle jest to poprawne zdanie? Z góry dziękuję :3.
Co cię nie zabije, zawsze może cię dobić...

1032
Alice pisze: Ym, skoro to taki luźny temat, to mam dwa pytania - czy ktoś orientuje się, czy pomiędzy wyrazami takimi jak "karczma", "gospoda", "zajazd", "tawerna", "bar" itd. jest znacząca różnica, i jak ona wygląda? To znaczy domyślam się, że raczej istnieje, ale nie mogę jakoś nigdzie znaleźć pomocy w tej kwestii... a męczy mnie ona już od dłuższego czasu :').
Ja bym dorzucił jeszcze "oberżę". :wink:
Alice pisze: Po drugie - czy w zdaniu "Intensywnie różowy kolor przechodził w jaskrawy pomarańcz." pomarańcz jest użyty poprawnie? Czy w ogóle jest to poprawne zdanie? Z góry dziękuję :3.
Wydaje mi się, że jest okej. Mniej więcej potrafię sobie wyobrazić takie przejście.

1033
Alice pisze: Ym, skoro to taki luźny temat, to mam dwa pytania - czy ktoś orientuje się, czy pomiędzy wyrazami takimi jak "karczma", "gospoda", "zajazd", "tawerna", "bar" itd. jest znacząca różnica, i jak ona wygląda? To znaczy domyślam się, że raczej istnieje, ale nie mogę jakoś nigdzie znaleźć pomocy w tej kwestii... a męczy mnie ona już od dłuższego czasu :').
Najlepiej szukać w słowniku sjp pwn :). Czyli tawerna jest w porcie, zajazd to raczej lokal bardziej nastawiony na noclegi, gospoda bardziej na jedzenie/picie, a karczma według słownika to budynek, w którym jest zajazd albo gospoda.

Wróć do „Jak pisać?”