16

Latest post of the previous page:

Znalazłem coś bardzo ciekawego, rzućcie okiem:

Składnia „ubierać coś" (ubierać dżinsy, ubierać płaszcz, ubierać kurtkę itp.), choć bardzo rozpowszechniona, ciągle ma status błędu. Zgodne z normą jest natomiast połączenie „ubierać się w coś": ubierać się w dżinsy, ubierać się w płaszcz, ubierać się w kurtkę. Przytoczone przez Czytelnika zdanie powinno zatem przybrać poprawną postać: „Mama nie zabraniała mi ubierać się w dżinsy do kościoła" (albo jeszcze lepiej, w zgodzie z dłuższą tradycją składniową: „Mama nie zabraniała mi ubierania się w dżinsy do kościoła"). Oczywiście, tożsame znaczeniowo z „ubieraniem się w coś" jest „wkładanie" bądź „zakładanie czegoś". Poprawne są więc także konstrukcje: wkładać (zakładać) dżinsy, wkładać (zakładać) płaszcz, wkładać (zakładać) kurtkę.

Przed laty, gdy przygotowywałem do druku książkę dla dzieci, byłem tak pewien dopuszczalności zwrotu „zakładać coś", że jeden z rozdziałów zatytułowałem „Załóż sweter!". Mina mi zrzedła po wydrukowaniu książki, gdy zobaczyłem, że większość wydawnictw poprawnościowych za zgodny z normą uznaje tylko zwrot „wkładać coś". Poprawił mi się humor, kiedy stwierdziłem, że są jednak i takie wydawnictwa, które dopuszczają, jako potoczny, związek „zakładać coś". Mogę dziś zatem podsumowujące poinformować Czytelników, że składnia wzorcowa to „ubierać się w coś" lub „wkładać coś", a w języku potocznym dopuszcza się też syntagmę „zakładać coś".
- prof. Jan Miodek

17
Czyli Ubierać coś (buty, kurtkę) jest błędem.
Ale Ubierać się w coś (w płaszcz, kurtkę) już nie jest błędem.

Ja się natomiast zastanowiłam, czy np. płaszcz się wkłada, czy też zakłada.

Oto, co znalazłam:
wkładać czy zakładać

Jak sformułować definicję, która umożliwiłaby jednoznaczne rozstrzygnięcie kwestii, czy ubrania, buty itp. wkłada się, czy zakłada? Podam dwa cytaty ze Słownika poprawnej polszczyzny PWN: „wkładać (...) umieszczać coś, zwykle ubranie, na kimś, na sobie”, „zakładać (...) Używane błędnie w znaczeniu 'wkładać coś, ubierać się w coś'. Np. Zakładać, poprawnie: wkładać, płaszcz, sukienkę, garnitur, buty. Ale: zakładać, kiedy jest mowa o przedmiotach, które się umieszcza na sobie”.
Jakaś różnica między wkładaniem butów a zakładaniem krawata chyba jest i cytowany słownik stara się ją wyrazić po swojemu. Dla wielu osób jednak nie jest to różnica wyraźna i tym chyba można tłumaczyć fakt, że oba czasowniki są często używane zamiennie. Dlatego nie jestem wcale skłonny do krytykowania tych, którzy mówią o zakładaniu płaszcza czy butów. W Innym słowniku języka polskiego PWN, opartym na Korpusie Języka Polskiego, w haśle założyć uwzględniliśmy oba znaczenia – i to dotyczące krawata, zegarka i okularów, i to dotyczące płaszcza i obuwia. Zob. też hasło ubrać, rozebrać, włożyć, założyć w Małym słowniku wyrazów kłopotliwych.

— Mirosław Bańko, PWN

18
mamika6 pisze:Czyli Ubierać coś (buty, kurtkę) jest błędem.
Ale Ubierać się w coś (w płaszcz, kurtkę) już nie jest błędem.
Tak, mimiś.
mamika6 pisze:Ja się natomiast zastanowiłam, czy np. płaszcz się wkłada, czy też zakłada.

Zakładać coś
to forma potoczna, powszechnie akceptowana. Poprawnie mówisz wkładać coś. Oczywiście w kwestii, o której dyskutujemy.
Teraz to jestem mądry, yeah!

19
Tak! A ja trzy godziny poprawiałam dzisiaj tekst i jest w nim mowa właśnie o ubieraniu! No, oczywiście, w tym akurat nie przyszło mi do głowy szukać błędu :P , ale jutro jeszcze raz sobie zerknę i zobaczę jakiego strzeliłam byka. :D Bo znając mnie, to strzeliłam na pewno! Ha.

20
W każdym razie - dzięki za dyskusję!
A tymczasem idę ubrać się w pidżamkę. A potem już tylko... tylko odpoczynek.

21
Co za czasy... Nawet przy głupim ubieraniu koszuli można wyjść na analfabetę. Najwyższy czas na utworzenie nurtu literackiego promującego bohaterów-naturystów :lol:
Ja też muszę uderzyć w kimono. Dobranoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”