Luźne pytania i zagadnienia dot. pisania

937
Navajero pisze: Spokojna głowa, starczyło mi treatmentów :)
Swój człowiek :)

Added in 1 minute 13 seconds:
Aktegev pisze: Veto, mam dokładnie odwrotne odczucia :P Poza tym scenariusz zwykle krótszy, szybciej idzie :>
Ta, szybciej, jak się ma już wieloletnią wprawę :P mnie idzie wolno, wolniej, najwolniej... i jakby nie silna motywacja, żeby pan futrzak ozył, to bym się na piwo kopnął, a nie do klawiatury :)

Ale dosyć narzekania na dziś :)
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

938
Navajero pisze: Nie, ona ma rację: luźne, ale o pisaniu. Już nie będę :)
Ithi!! Zepsułaś nava! <foch>
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.

939
W mojej powieści fantasy potrzebna mi jest scena, w której bohater goli się. Problem polega na tym, że jest zbiegiem, włóczęgą, który ma w tym celu do dyspozycji jedynie leśny strumień i nóż o szerokim ostrzu. Czy w takich warunkach można się w ogóle ogolić?

Scena ma mieć znaczenie symboliczne, dlatego nie chciałbym się jej pozbywać.

940
Można, dobrze naostrzonym nożem da się golić włoski z przedramienia, dużo delikatniejsze niż zarost na twarzy. Tyle, że w strumieniu się nie przejrzysz. Może jakiś staw? :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

941
BollyBoss pisze: Czy w takich warunkach można się w ogóle ogolić?
Można.
BollyBoss pisze: ma w tym celu do dyspozycji jedynie leśny strumień i nóż o szerokim ostrzu
Szerokość ostrza ma mniejsze znaczenie, niż jego ostrość.

Ale żeby naostrzyć nóż tak, żeby dało się nim ogolić, to trzeba wiedzieć jak. Ostrzenie na kamieniu raczej odpada ;-)
Pozdrawiam
Maciej Ślużyński
Wydawnictwo Sumptibus
Oficyna wydawnicza RW2010

942
Szerokość ostrza nie jest ważna, natomiast rodzaj szlifu już tak, ale nie jestem pewien, czy chcesz w swoim tekście wchodzić w takie szczegóły.
Ostry nóż = trochę orki przy ostrzeniu (zakładam, że triangla tam nie znają) = dobra stal, która tę ostrość utrzyma (inaczej bez sensu) = drogi nóż.
I tu powstaje pytanie, skąd ma go nasz włóczęga?

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

943
Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

Tak w skrócie: włóczęga jest szlachcicem niesłusznie oskarżonym o pewną zbrodnię. W noc przed egzekucją ucieka on z więzienia, włamuje się do własnego domu i próbuje zemścić na bliskiej osobie, która go "wrobiła". Narzędziem zemsty ma być ten właśnie nóż, ale jakiego rodzaju - nie wiem, nie znam się na nożach. Ma być tylko na tyle duży, by dało się kogoś nim zadźgać. Bohater ostatecznie rezygnuje z tego zamiaru i udaje się na tułaczkę, podczas której zaczyna popadać w depresję, przestaje dbać o siebie, skutkiem czego wyrasta mu broda. W pewnym momencie rozważa dokonanie samobójstwa przy pomocy tego właśnie noża, ale niemal w ostatniej chwili wydarza się coś, co przywraca mu sens życia. Nasz włóczęga czuje potrzebę przywrócenia się do stanu używalności, po raz pierwszy od długiego czasu postanawia się więc ogolić - nożem, którym chciał się zabić.

Zamiast strumienia może być staw, czemu nie.

946
Skoro szlachcic to powinna to być dobra stal. Pewnie sztylet, może nóż myśliwski. Problem jeśli będzie to broń do pchnięcia :-D
Scenka z goleniem się nożem, którym ktoś planował się zabić - oj, może być klimatyczna :-)
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze

Wróć do „Jak pisać?”