Rozdziały

1
Ostatnio interesuje mnie, jak wydać książkę, więc proszę o udzielenie mi odpowiedzi na następujące pytania:
Jak to jest z rozdziałami? Nowy zaczynamy na tej samej stronie znormalizowanego maszynopisu, czy można zacząć na drugiej?
A tytuł? Czcionka musi być taka sama, prawda? Ale czy on ma być jakoś wyróżniony? Na przykład odstępem od poprzedniego rozdziału i następnego tekstu?
A co z akapitami? Ma być wcięcie w tekście, czy wystarczy zacząć tylko od nowej linijki?
Pewne rzeczy, o które pytam mogą się wydawać oczywiste, ale ja jestem bardzo mało doświadczona w tych sprawach. I niedawno uświadomiłam sobie, że kto pyta nie błądzi : )
Poza tym, mam nadzieję, że nikt jeszcze o tym nie pisał. Jeśli to przeoczyłam, bardzo przepraszam.

[ Dodano: Pią 06 Kwi, 2012 ]
Zapomniał się jeszcze zapytać, skąd mam wiedzieć, że piszę dobrą czcionką? 30 linijek jest, ale ilość znaków w wierszu zależy przecież od nich samych. Więc?

2
Jak to jest z rozdziałami? Nowy zaczynamy na tej samej stronie znormalizowanego maszynopisu, czy można zacząć na drugiej?
Możesz na drugiej.
A co z akapitami? Ma być wcięcie w tekście, czy wystarczy zacząć tylko od nowej linijki?
Akapit zawsze.
A tytuł? Czcionka musi być taka sama, prawda? Ale czy on ma być jakoś wyróżniony? Na przykład odstępem od poprzedniego rozdziału i następnego tekstu?
Wypadałoby, ażeby był wyróżniony.
W dramacie życia grywam długie, żałosne ogony! - westchnął Mysz odwracając się do Alicji.

3
L_Ala12 pisze:Zapomniał się jeszcze zapytać, skąd mam wiedzieć, że piszę dobrą czcionką
Times New Roman, 12, marginesy 2,5
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”