Głos z telewizora

1
Jeśli coś relacjonuje dziennikarka w tv, to od myślników się wstawia to co ona mówi, czy w cudzysłowie, czy jak? :O

Czytam ten dział od końca i na razie doszłam do 7 strony, ale nie natknęłam się na podobny wątek jakby co.

3
Kurcze, nie wiem.
Myślnik i kursywa?

Pozdrawiam,

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

5
Dzięki :-) z tym radiowym newsem też przydatne, miałam źle zapisane

[ Dodano: Pią 29 Mar, 2013 ]
Nie wiem czy powinnam nowy temat zakładać, ale tylko zaspamuję niepotrzebnie wtedy.

Pytanie: jak zapisać zwykły dialog, gdy mniej więcej coś takiego:

- Lubię cię - powiedział Piotr. Dał jej walentynkę i usiadł. Ania przybrała smutną minę. - Tutaj masz życzenia - wskazał na kartkę. - Są bardzo ładne.

W sensie: cały czas wypowiada się Piotr. Czy wtedy te myślniki od enterów, nowych akapitów, czy w ciągu, skoro Ania ani słowa nie powiedziała?

Hm... mam nadzieję, że jasno napisałam :)

6
To w dużej mierze zależy od Ciebie. Widziałem już w książkach różne zapisy, więc tak jak Ty to czujesz.
Chyba jedyna zasada to: nowa osoba - nowy akapit.

To, do czego bym się przyczepił, to:
1.
Tutaj masz życzenia. - Wskazał na kartkę
Kropka i duża litera, bo czynność niezwiązana z mówieniem.

2.
Są bardzo ładne.
To mówi ten chłopak? Chwali się swoimi życzeniami? Sam? Sam mówi o swoich życzeniach, że są ładne? Chłopak?

3. Nie wiem jak wygląda reszta sceny, ale ten fragment jest strasznie drewniany.
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

7
Hej,

Dialog do zaakceptowania o ile mówią to dzieci, wtedy nawet ma jakiś ładunek emocjonalny.
Jeśli to mają być dorośli to nie bardzo.

Zapis.
Ja piszę wypowiedzi jednej osoby w tym samym akapicie, daje to jakąś czytelność podczas scen wieloosobowych. Ale chyba żelaznej reguły - jak napisał B.A. - nie ma.
Twórz dialogi tak żeby Tobie się je dobrze pisało, a potem daj komuś do przeczytania żeby zaopiniował czy w każdym miejscu wie kto wygłasza jaką kwestię, jak wie - jest ok.

Pozdrawiam,

G.

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

8
dialog wymyślony został dla przykładu, żeby zobrazować o co mi chodzi, bo akurat pod ręką nie miałam nic w tym stylu ;) więc tak, to wszystko chłopak mówi ~
Dzięki Urbański, cenna wskazówka z tym W
i dziękuję Wam obu za rady

[ Dodano: Sob 30 Mar, 2013 ]
@edit
aha i mam pytanie jeszcze,
kiedy po myślniku jest mała litera, jeśli przed nim kropka?
tzn. taki zapis:

Tutaj masz życzenia. - wskazał na kartkę.

Co musi być po myślniku?

9
Leniwa pisze:Tutaj masz życzenia. - wskazał na kartkę.
W tym wypadku to musi być duża litera, bo czynność nie jest związana z mówieniem.

życzenia. - Wskazał...
życzenia - powiedział, wskazując...

Jakbym coś nie teges tutaj doradzała to mnie poprawić! :D

Ps. Oh, teraz widzę, ze B.A też tak pisał! Parę postów powyżej.

Edit - poprawiłam zgodnie z tym, co powiedziała Thana i Aktegev. ;)
Ostatnio zmieniony sob 30 mar 2013, 15:01 przez ancepa, łącznie zmieniany 3 razy.

11
dzięki Ancepa :)

życzenia. - powiedział wskazując...
- nie domyśliłabym się z tym, że po kropce może być powiedział itp, zawsze sądziłam, że bez kropki przed myślnikiem, a teraz widzę że to "wskazując" ma w tym jakiś udział. Rety, ale głupota z mojej strony :)
co do ekorekty to często to przeglądam, ale właśnie nie było czegoś takiego :-)
Dzięki i pozdrawiam

12
Bez kropki, Leniwa. Dobrze myślałaś. Wskazywanie nie ma tu nic do rzeczy. Liczy się powiedział. :)

Przy okazji:

przykłady na stronie e-korekty są niefortunnie dobrane, bo występuje w nich Warszawiak. Warto pamiętać, że jeżeli nie jest to imię (albo pseudonim) postaci, to powinno być: warszawiak. http://www.polonistyka.fil.ug.edu.pl/?i ... 24&lang=pl
Ostatnio zmieniony sob 30 mar 2013, 12:50 przez Thana, łącznie zmieniany 1 raz.
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

14
Z kropką mój oczywisty błąd < puk, puk w głowę ancepa>. ;)

Ale jak z tym przecinkiem Aktegev? Thana może potwierdź albo zaprzecz? :)

15
A ja też nieźle. Wizualnie rzuciłem okiem i gra.
Ancepa, podświadomie uznałem że ni możesz się mylić :)

Wybaczcie nieświadome wprowadzenie w błąd.

Pozdrowienia,

G.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”