Objętość

1
Zawsze mnie to zastanawiało: ile stron powinno mieć opowiadanie (min. i max.) a ile książka. Mam zawsze problem, że boje się czy to co che napisać będzie ze względu na objętość miało możliwość pójść do druku jako samodzielny tytuł. Inaczej pytając: 200 stron tekstu pisanego na komp (np. Arial 12, interlinia 1,5) daje w przypadku druku XXX stron książki.

4
przesada to może nie, ja dobrze rozumiem kolege AntyRomeo. Podejrzewam, że chodziło mu o informacje, ile stron książki daje np. 10 wordowskich stron w kompie. Zresztą sam to podobnie ujął. A nie każdy sie musi w tym orientować :wink:
żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz.

6
To ja też mam pytanie - 1 strona znormalizowana - ile to jest stron takiej standardowej książki?
Yet another mind of the Devil's design....

7
Chyba nie ma czegoś takiego, jak standardowa książka.

Prószyński drukują za duże, Albatros średnie, Fabryka Słów najmniejsze... sam już nie wiem :D

8
Dzieci...

Strona znormalizowana to 30 linijek po 60 znaków.

Mozna przyjąc że uwzględniajac dialogi etc strona to ok 1500-1600 znaków.

Przeliczanie tego na strony gotowej ksiązki nie ma kompletnie sensu, inny skład komputerowy pozwala na ziwększenie grubości o 20%.

powieści 200 stron masz. to taki sobie pomysł ludzi od konkursów literackich. (bo jkoś trzeba zaklasyfikować...) Zasadniczo powiesc przeznaczona do publikacji powinna mieć około 500 tyś znaków.

opowiadania: Fantastyka czy dwny Fenix preferowały teksty o długości 15-25 stron maszynopisu. gorna granica to ok 40 stron.

Dodane po 1 minutach:
Ninetongues pisze:
[*]Opowiadania o rozmiarach 100 - 200 stron przyjęło się nazywać w Polsce nowelami

[/list]

yyy... a znasz kogoś kto wyda tekst długości 100 stron? :wink:

11
Kiedyś też z ciekawości zastanawiałem się nad tym. Licząc ilość znaków na stronę wyszło mi, że np. 1 strona A4 Times New Roman 12pkt to aż 2,3 strony w "Gildii Magów" Trudi Canavan.

Ale tak serio, to przecież najważniejsze, aby opowiadanie było ciekawe. Lepiej nie dodawać na siłę kilkunastu czy kilkudziesięciu stron, które zaprzepaszczą dobrą ocenę cąłej opowieści.
Robroq

13
Robroq pisze:Kiedyś też z ciekawości zastanawiałem się nad tym. Licząc ilość znaków na stronę wyszło mi, że np. 1 strona A4 Times New Roman 12pkt to aż 2,3 strony w "Gildii Magów" Trudi Canavan.

.

to zależy jakie masz odstępy miedzy linijkami.

timees new roman CE 12 pkt.

odległośc między znakami 1,3

odległość między linijkami 22

i jest mniej wiecej znormalizowany maszynopis.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”