Właśnie obejrzałąm ciekawe video o unikaniu cliche. Podobno można ich używać : 1) w dialogu, na przykład kiedy starsza osoba używa przestarzałych zwrotów z czasów swojej młodości, 2) kiedy chcemy wprowadzić atmosferę z przeszłości, na przykłąd lat 70-tych (ale trzeba wiedzieć, które zwroty pochodzą z tego okresu 3) zabawa, żart - wprowadzanie zmian do cliche.
Poza tym należy ich unikać. Pomaga w tym czytanie ambitniejszych publikacji, gdzie redaktor ich nie toleruje.
cliche - kiedy można używać :)
2Czy mogłabyś podać o który film chodzi?
Pisać może każdy, ale nie każdy może być pisarzem
Katarzyna Bonda
Katarzyna Bonda
3Przyznam się, że nie bardzo rozumiem, w czym rzecz. Czy Tobie chodzi o stereotypy językowe? Takie utarte, powszechnie występujące zwroty, których używamy, nie zastanawiając się nad ich właściwym sensem? O kolokwializmy? Czy może o "starzenie się" języka, z którego znikają rozmaite słowa i powiedzenia, gdyż kolejne generacje mają własną pulę odrębności językowych? Bo to są dosyć odmienne sprawy, których nie da się wrzucić do jednego worka.
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.
4Przypuszczam nieśmiało, że chodzi o intertekstualność w ogóle, a nie cliche w rozumieniu sensu stricto. Nie jestem pewna, a film może wyjaśnić, o co konkretnie chodzi.
Katarzyna Bonda
Katarzyna Bonda
5No, jesli mielibyśmy przechodzić na poziom analiz intertekstualnych, to też bardzo chciałabym obejrzeć filmik, w którym te kwestie zostały wyłożone 

Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.
6Filmik to "How to be an original writer and avoid clichs" na skillshare.com
7Nie wiem czemu kliszy należy bezwzględnie unikać. Nawet w kontekście poważnym są pożyteczne. Zwłaszcza, kiedy piszemy kolejny wielki przebój, lub naszą pierwszą powieść z naszego ulubionego gatunku. Klient, a tym przecież jest czytelnik, lubi to co zna. 

8Mnie bolą zęby, jak czytam teksty typu "wzniosła w górę swe oczy, błękitne niczym niebo". Cytat jest z pamięci i pochodzi z bestsellera... Po przeczytaniu tego zdania odłożyłam lekturę.
9Dziękuję, jednak potrzebuję przetłumaczenia na polski.
"Mnie bolą zęby, jak czytam teksty typu "wzniosła w górę swe oczy, błękitne niczym niebo". Cytat jest z pamięci i pochodzi z bestsellera... Po przeczytaniu tego zdania odłożyłam lekturę."
A, o takie klisze ci chodzi!
To już jest nawet wyśmiewane.
Added in 8 minutes 17 seconds:
Sama napisałam""zapadła w nicość", lecz wydawało mi się, że to nie jest klisza.Aloe pisze:Dziękuję, jednak potrzebuję przetłumaczenia na polski.
"Mnie bolą zęby, jak czytam teksty typu "wzniosła w górę swe oczy, błękitne niczym niebo". Cytat jest z pamięci i pochodzi z bestsellera... Po przeczytaniu tego zdania odłożyłam lekturę."
A, o takie klisze ci chodzi!
To już jest nawet wyśmiewane.
Katarzyna Bonda
Katarzyna Bonda
10Tłumeczenie tytułu to : "Jak być oryginalnym pisarzem i unikać cliche"
11Dziękuję. Tytuł przetłumaczyłam, gorzej z samym filmem. Mogłabyś mniej więcej streścić, o co tam chodzi?
Katarzyna Bonda
Katarzyna Bonda
12Aby pisać oryginalnie należy:
1) pozbyć się wszelkich cliche ze swojego utworu
2) czytać współczesne publikacje na wysokim poziomie
3) używać szczegółów przy opisywaniu sytuacji
4) używać własnych metafor, prównań itd.
13I tu przed oczyma staje mi Hugh Laurie i jego książka "Sprzedawca broni". Ponoć bestseller.
W rozpaczliwej pogoni za oryginalnością w dziele tym co akapit - to puenta, zawsze żartobliwa, ostra, bezpretensjonalna i oryginalna. Po stu stronach można oszaleć przy lekturze od takich fajerwerków humoru

MacLean miał to samo, ale raz na rozdział, więc dodawało to całej powieści swoistego uroku, a określenie "martwy jak worek portlandzkiego cementu" zapamiętałem do dziś.
A co do tematu głównego - ponoć pierwszy, który porównał kobietę do róży był poetą, a pozostali, którzy poszli w jego ślady - to już grafomani, ale to nie znaczy, że w niektórych sytuacjach klisze nie są warte użycia; trzeba tylko wiedzieć jak i kiedy. Aby na przykład ukazać zindywidualizowany język postaci - jak najbardziej.
14i wszystko pięknie, dopóki człowiek nie pojdzie do księgarni i kupi pierwszą z brzegu książkę.
bo wtedy, czytając, okazuje się, że wszystkie 'sny o potędze', starania o perfekcyjny warsztat i bogactwo metafor i pomysłów w zderzeniu z prawami rynku rozbijaja sie w pył, a 'klisze' ida jak świeże bułeczki.
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.
15To niewykonalne. Rozumiem zwroty, które wyszły z użycia, jednak napiszę,że ktoś jest brzydki jak noc, choć mogę dodać jak ponura listopadowa noc.
Unikając prostych sformułowań można się zapędzić w kozi róg, brnąc w dziwactwa. Nie mam zbyt wielkich doświadczeń w pisaniu, więc może wypowie się ktoś znający się na rzeczy (znający się na rzeczy też klisza?).
Unikając prostych sformułowań można się zapędzić w kozi róg, brnąc w dziwactwa. Nie mam zbyt wielkich doświadczeń w pisaniu, więc może wypowie się ktoś znający się na rzeczy (znający się na rzeczy też klisza?).
Katarzyna Bonda
Katarzyna Bonda