katamorion pisze: Pytanie z zupełnie innej beczki:
Radzisz aby próbować sił i wysyłać opowiadania do druku. Którą z opcji polecasz:
1) napisanie opowiadania na dowolny temat i szukanie czasopisma, które mogłoby je opublikować
2) zrobienie badań przekrojowych czasopism, wybranie jednego czy dwóch i pisanie opowiadania pod to czasopismo, biorąc pod uwagę popularną u nich tematykę, wszelakie tabu itp.
Podobno najlepsza jest druga opcja, ale co z opowiadaniami, któe chcemy napisać, a ich tematyka i sposób napisania nie mieszczą się w wytycznych dostepnych pism. Pisać do szuflady?
Moje pytania:Navajero pisze: Jak chcesz wydrukować, to musisz tematykę dostosować do tego co czasopisma dostępne na rynku drukują. IMO to kwestia drugorzędna. Wydałem cykl powieści "demonicznych" jako fantastykę i element fantastyczny jest tam istotny i bynajmniej nie pretekstowy, ale przez 90% tekstu niewidoczny. Niektóre księgarnie wykładają ten cykl w dziale "literatura sensacyjna" i w sumie też mają rację. Konkludując: piszesz ( prawie) co chcesz, i drukujesz gdzie chceszOsobiście polecałbym tekst z wątkiem fantastycznym i słać do NF.
1) Czy mogę przyjąć takie modus operandi, że na Weryfikatorium ćwiczę warsztat. A jak coś z tego wyjdzie, to szukam miejsca, gdzie mógłbym opublikować moją "twórczość"?
2) Czy na prawdę w tak dużym kraju jak Polska, teksty do publikacji można wysyłać głównie do Nowej Fantastyki (jak proponuje Navajero)?
3) Czy publikacja w zbiorze opowiadań w formie e-book (jak np RW2010) jest dobrą alternatywą?