Wykorzystanie cudzego utworu w tekście

1
Ciekawy jestem jak ocenicie taką formę wykorzystania cudzego utworu (piosenki) w tekście (powieści).
Zdecydowałem się na taki krok ze względu na fakt, iż utwór ten zrobił na mnie ogromne wrażenie i dał szalonego, klimatycznego kopa podczas pisania. Chciałem się w jakiś sposób odwdzięczyć, a przy okazji poeksperymentować warsztatowo.

Oczywiście pierw o zgodę/pozwolenie zwróciłem się do zespołu i autorki tekstu.

Prezentuje się to mniej więcej tak (ostatnia zwrotka na kolejnej stronie wraz z odnośnikiem do informacji o pochodzeniu tekstu)
Obrazek
wykonanie:

Jak oceniacie taki zabieg?
Czy jest to forma urozmaicenia, czy pójście na skróty. Czy tekst zyskuje, czy traci?
Zapraszam: http://www.jacek-lukawski.pl

2
Wg mnie zyskuje, niestety nowe prawo cytatu bardzo ograniczyło takie wykorzystywanie utworów :(
Chciałam zamieścić w jednej z moich książek fragment piosenki Kai i Bregovica, temat nie do ogarnięcia. Prawa do utworu ma tyle osób, że zgoda Kai nie wystarczyła.

4
Bardzo ciekawy temat. Jak to wygląda formalnie? Szukać strony zespołu i przez zakładkę "kontakt"? Czy przez ZAiKS w przypadku polskich? Jakaś oficjalna papierowa umowa? Czy trzeba coś autorowi cytatu zapłacić?
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)

R. Arnold

5
Kosakowa wrzucila w nocarza kilka kawałków lube. Na jednej str piosenka w orginale, na drugiej tłumaczenia. Ale to kilka lat temu było.

Added in 10 minutes 22 seconds:
ravva pisze: Kozakowa wrzucila w nocarza kilka kawałków lube. Na jednej str piosenka w orginale, na drugiej tłumaczenia. Ale to kilka lat temu było.
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.

6
Eldil, przez ZAIKS płaci się tantiemy autorom za wykonanie/odtwarzanie ich utworów. Zacytowanie fragmentu tekstu piosenki nie jest ani jednym, ani drugim. W prawie autorskim istnieje coś takiego, jak możliwość cytowania fragmentów, równiez dla celów artystycznych (czyli w innym utworze). Pewnie, że w przypadku autorów żyjących i nadal aktywnych uprzejmie byłoby poinformować ich o tym.
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.

7
Rubia pisze: Pewnie, że w przypadku autorów żyjących i nadal aktywnych uprzejmie byłoby poinformować ich o tym.
Dzięki.
Zastanawiałem się nad tym kiedy czytałem takie wstawki u Adama Przechrzty czy Sergieja Łukjanienki, bardzo mi się podobały.
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)

R. Arnold
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”