Przy pisaniu bardzo przydatnym narzędziem może być słownik wyrazów bliskoznacznych (synonimów), gdyż niewątpliwie często jest, że jakiś wyraz powtarza nam się wiele razy i nie możemy z niego wybrnąć, a przecież dany moment wymaga używania takich słów. Słownik synonimów jest niezawodny w takich przypadkach, np.:
rozmowa = dyskusja, konwersacja, dysputa itp.
Oto adres do takiego słownika: http://synonimy.ux.pl/
Polecam i pozdrawiam,
Rafał.[/url]
3
Jestem zdania, iż każdy piszący powinien miec przed nosem 3 książki:
- słownik języka polskiego
- słownik wyrazów obcych
- słownik synonimów i antonimów.
Nie ważne jaka wiedze w nas drzemie, jest to zawsze okazja do wzbogacenia tekstu oraz naszej wiedzy .
- słownik języka polskiego
- słownik wyrazów obcych
- słownik synonimów i antonimów.
Nie ważne jaka wiedze w nas drzemie, jest to zawsze okazja do wzbogacenia tekstu oraz naszej wiedzy .
„Daleko, tam w słońcu, są moje największe pragnienia. Być może nie sięgnę ich, ale mogę patrzeć w górę by dostrzec ich piękno, wierzyć w nie i próbować podążyć tam, gdzie mogą prowadzić” - Louisa May Alcott
Ujrzał krępego mężczyznę o pulchnej twarzy i dużym kręconym wąsie. W ręku trzymał zmiętą kartkę.
— Pan to wywiesił? – zapytał zachrypniętym głosem, machając ręką.
Julian sięgnął po zwitek i uniósł wzrok na poczerwieniałego przybysza.
— Tak. To moje ogłoszenie.
Nieuprzejmy gość pokraśniał jeszcze bardziej. Wypointował palcem na dozorcę.
— Facet, zapamiętaj sobie jedno. Nikt na dzielnicy nie miał, nie ma i nie będzie mieć białego psa.
Ujrzał krępego mężczyznę o pulchnej twarzy i dużym kręconym wąsie. W ręku trzymał zmiętą kartkę.
— Pan to wywiesił? – zapytał zachrypniętym głosem, machając ręką.
Julian sięgnął po zwitek i uniósł wzrok na poczerwieniałego przybysza.
— Tak. To moje ogłoszenie.
Nieuprzejmy gość pokraśniał jeszcze bardziej. Wypointował palcem na dozorcę.
— Facet, zapamiętaj sobie jedno. Nikt na dzielnicy nie miał, nie ma i nie będzie mieć białego psa.
9
Z tego, co pamiętam, to moja mam jest polonistką, z tego, co wiem, pracuję w księgarni, więc niejako oczywistym jest, iż półki w mym domu uginają się od wszelkiej maści słowników, aczkolwiek korzystam głównie z jednego - "Wielki Słownik Wyrazów Bliskoznacznych" PWN wyd. 2005 pod redakcją Mirosława Bańko, jakoś nie odczuwam potrzeby sięgania po inne pozycje. Choć, nie ukrywam, z początku wydał mi się strasznie chaotyczny, ale łatwe obsługiwanie się nim, to tylko kwestia wprawy. Kto, z czego korzysta, to są jednak już indywidualne preferencje :]
Wyżej wspomniany słownik jest zwyczajnie przyklejony do blatu mego biurka - muszę go mieć w półmetrowym zasięgu ręki, nim zacznę klepać w klawiaturę
Dodane po 4 minutach:
aż z ciekawości zmierzyłem ten "półmetrowy" zasięg... wyszło, że ma około sześćdziesiąt osiem centymetrów, to tak btw :wink:
Wyżej wspomniany słownik jest zwyczajnie przyklejony do blatu mego biurka - muszę go mieć w półmetrowym zasięgu ręki, nim zacznę klepać w klawiaturę

Dodane po 4 minutach:
aż z ciekawości zmierzyłem ten "półmetrowy" zasięg... wyszło, że ma około sześćdziesiąt osiem centymetrów, to tak btw :wink:
"Ludzie się pożenili albo się pożenią i pozamężnią, pooświadczali się... a ja na razie jestem na etapie robienia sobie kawy...jakkolwiek można to odnieść do życia" - Hipolit
10
Ehh, moja mama jest mostowcem/drogowcem/inżynierem, podobnie jak tato, ale półki też się od książek uginają. Chociaż... po ostatnim remoncie, to raczej podłogi. A żeby się dostać do słownika, muszę przeczłapać przez piętnaście schodów o nienormatywnej wysokości i korytarz <obmyśla chytry plan przeszmuglowania słownika do swojego pokoju> 

11
Ja zrobiłem sobie stronkę ze zbiorem przydatnych słowników i z niej korzystam: http://wieza.org/slowniki
zapraszam na http://wieza.org miłośników RPG posłuchaj mojej muzyki
13
Mi wystarcza internetowy http://sjp.pwn.pl/ , chociaż od czasu do czasu dobrze jest wrócić do nieśmiertelnej wikipedii (ale brytyjskiej, bo w polskiej niczego nie ma). A jak brakuje mi synonimu, to przepisuję zdanie. Ewentualnie akapit, jeżeli sytuacja jest poważna.
(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.
15
Myślę, że w trakcie intensywnego tworzenia nie warto tracić czasu na szukanie synonimów. Tym zawsze można się zająć później.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.