Słownik wyrazów bliskoznacznych

1
Przy pisaniu bardzo przydatnym narzędziem może być słownik wyrazów bliskoznacznych (synonimów), gdyż niewątpliwie często jest, że jakiś wyraz powtarza nam się wiele razy i nie możemy z niego wybrnąć, a przecież dany moment wymaga używania takich słów. Słownik synonimów jest niezawodny w takich przypadkach, np.:

rozmowa = dyskusja, konwersacja, dysputa itp.

Oto adres do takiego słownika: http://synonimy.ux.pl/

Polecam i pozdrawiam,

Rafał.[/url]

3
Jestem zdania, iż każdy piszący powinien miec przed nosem 3 książki:

- słownik języka polskiego

- słownik wyrazów obcych

- słownik synonimów i antonimów.

Nie ważne jaka wiedze w nas drzemie, jest to zawsze okazja do wzbogacenia tekstu oraz naszej wiedzy .
„Daleko, tam w słońcu, są moje największe pragnienia. Być może nie sięgnę ich, ale mogę patrzeć w górę by dostrzec ich piękno, wierzyć w nie i próbować podążyć tam, gdzie mogą prowadzić” - Louisa May Alcott

   Ujrzał krępego mężczyznę o pulchnej twarzy i dużym kręconym wąsie. W ręku trzymał zmiętą kartkę.
   — Pan to wywiesił? – zapytał zachrypniętym głosem, machając ręką.
Julian sięgnął po zwitek i uniósł wzrok na poczerwieniałego przybysza.
   — Tak. To moje ogłoszenie.
Nieuprzejmy gość pokraśniał jeszcze bardziej. Wypointował palcem na dozorcę.
   — Facet, zapamiętaj sobie jedno. Nikt na dzielnicy nie miał, nie ma i nie będzie mieć białego psa.

6
Zgadzam się. Słownik języka polskiego mam. Słownik wyrazów bliskoznacznych w sumie też, chociaż przydałaby się nowa wersja.

Czasami, jak mnie dopadnie zastój podczas pisania, to otwieram słownik i czytam, co popadnie. Tempo pracy jest wolniejsze, ale ile się można nauczyć:)

7
Ja mam słownik synonimów autorstwa Andrzeja Dąbrówki, Ewy Geller i Ryszarda Turczyna. świetna rzecz, choć posiadam słownik wydany w 1996 roku. Przejrzysty układ haseł, wspaniały podział na wyższy i niższy rejestr stylistyczny... Polecam dla tych, którzy jeszcze własnego słownika nie mają :)

9
Z tego, co pamiętam, to moja mam jest polonistką, z tego, co wiem, pracuję w księgarni, więc niejako oczywistym jest, iż półki w mym domu uginają się od wszelkiej maści słowników, aczkolwiek korzystam głównie z jednego - "Wielki Słownik Wyrazów Bliskoznacznych" PWN wyd. 2005 pod redakcją Mirosława Bańko, jakoś nie odczuwam potrzeby sięgania po inne pozycje. Choć, nie ukrywam, z początku wydał mi się strasznie chaotyczny, ale łatwe obsługiwanie się nim, to tylko kwestia wprawy. Kto, z czego korzysta, to są jednak już indywidualne preferencje :]

Wyżej wspomniany słownik jest zwyczajnie przyklejony do blatu mego biurka - muszę go mieć w półmetrowym zasięgu ręki, nim zacznę klepać w klawiaturę :D

Dodane po 4 minutach:

aż z ciekawości zmierzyłem ten "półmetrowy" zasięg... wyszło, że ma około sześćdziesiąt osiem centymetrów, to tak btw :wink:
"Ludzie się pożenili albo się pożenią i pozamężnią, pooświadczali się... a ja na razie jestem na etapie robienia sobie kawy...jakkolwiek można to odnieść do życia" - Hipolit

10
Ehh, moja mama jest mostowcem/drogowcem/inżynierem, podobnie jak tato, ale półki też się od książek uginają. Chociaż... po ostatnim remoncie, to raczej podłogi. A żeby się dostać do słownika, muszę przeczłapać przez piętnaście schodów o nienormatywnej wysokości i korytarz <obmyśla chytry plan przeszmuglowania słownika do swojego pokoju> :twisted:

13
Mi wystarcza internetowy http://sjp.pwn.pl/ , chociaż od czasu do czasu dobrze jest wrócić do nieśmiertelnej wikipedii (ale brytyjskiej, bo w polskiej niczego nie ma). A jak brakuje mi synonimu, to przepisuję zdanie. Ewentualnie akapit, jeżeli sytuacja jest poważna.
(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.

14
Czasami warto skorzystać również z pomocy starego Tezaurusa w Wordzie. Niekiedy przydatny w użyciu, zwłaszcza w trakcie intensywnego tworzenia, kiedy nie ma czasu na szukanie po słownikach, bo pomysły galopują w głowie szybciej niż człowiek jest w stanie stukać w klawiaturę.

15
Myślę, że w trakcie intensywnego tworzenia nie warto tracić czasu na szukanie synonimów. Tym zawsze można się zająć później.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”