Sztuki współczesne

1
Ostatnio postanowiłam napisać sztukę. Czy mi wyjdzie, to się okaże, mój temat dotyczy jednak publikacji dzieł tego typu. Nie wydaje mi się, aby czasopisma literackie były zainteresowane. O teatrze mam pojęcie średnie, nie wiem jak to się dzieje, że niektóre ze sztuk współczesnych zostają przeniesione na scenę. To co w takim razie zrobić z napisaną sztuką? Czy ktoś z was pisuje sztuki w ogóle?

Jeśli temat założyłam w złym miejscu... to dostanę bana -na :D
Książki to drogi do innych światów.

2
Studiowałam kiedyś animację kultury i byłam na specjalizacji teatralnej (niestety nie chciało mi się tego kończyć). Nie wiem jak w Olsztynie wygląda sytuacja, ale w Lublinie jest kilka instytucji kluturalnych, np, Akademickie Centrum Kultury itp, gdzie kręcą się ludzie, zajmujący się reżyserowaniem, organizacją imprez itd. Jest sporo młodych ludzi, mogłabyś się zakręcić i pogadać z nimi. Powinny być też jakies teatry amatorskie, może ktoś byłby zainteresowany Twoja sztuką, kto wie? :)

4
Myślę, że z pisywaniem sztuk jest nieco trudniej niż z poezją czy prozą. Sugerowałabym raczej zainteresowanie swoją sztuką jakiegoś koła teatralnego, może poszukaj reżyserów, którzy byliby zainteresowani. A nóż widelec się uda ;) Powodzenia!

5
Uważam, że ciężko stwierdzić czy sztukę-dramat piszę się gorzej czy lepiej. To zależy jak ktoś się w tym czuje. Nie zakładajmy że coś się gorzej sprzedaje bo wówczas zadam pytanie-to po co tworzyć? Jak śpiewał Młynarski-Róbmy swoje :)
Dlaczego dobrzy ludzie czynią zło?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”