Dedykacje

1
Mam pewien problem. Chciałabym zadedykować swój cykl mojej najlepszej przyjaciółce i mam taki pomysł, żeby w tej dedykacji dać jakąś sentencję o przyjaźni. Jednak tych sentencji jest tyle, że głowa boli. Zastanawiam się nad takimi:

1. Przyjaźń jest subtelną rozkoszą szlachetnych dusz. - Safona

2. Przyjaciele nie oczekują od ciebie, że będziesz idealny. Tak naprawdę, są niezmiernie zaskoczeni, gdy okazuje się, że taki jesteś. - Pamela Dugdale

3. Prawdziwa przyjaźń istnieje tylko wtedy, gdy człowiek nie ma nic, bo wówczas przyjaźń jest jego największym skarbem. - Denis Diderot

4. Prawdziwy przyjaciel wnosi więcej w nasze szczęście niż tysiąc wrogów w nasze nieszczęście. - Marie Von Ebner - Eschenbach

5. Prawdziwi przyjaciele razem szukają samotności. - Bonnard Abel

6. Przyjaźń jest jedynym cementem, który może spoić świat. - Woodrow Wilson

Wszystkie powyższe wydają mi się najlepsze, ale nie umiem się na żadną zdecydować.
A która wam się najbardziej podoba?
A może macie jakieś własne propozycje?
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

3
No tak, ja napiszę własną dedykację. Tylko pomyślałam, że sentencja trochę może by ją urozmaiciła. Czasami autorzy tak robią, że w dedykacji dają np, tekst jakiejś piosenki, czy coś.

– William Blake

4
Faux jest mądry facet - dedykacja będąca cytatem ma znaczenie, gdy jest to np jej ulubiony cytat. Ale bardziej bezpretensjonalnie będzie napisać coś wyłącznie od siebie.

Może nawet wystarczy coś tylko dla Was:
[imię przyjaciółki], najlepszej z najlepszych

albo [imię], dziękuję za wszystko

no, coś w tym stylu.
w podskokach poprzez las, do Babci spieszy Kapturek

uśmiecha się cały czas, do Słonka i do chmurek

Czerwony Kapturek, wesoły Kapturek pozdrawia cały świat

6
No nie :P No dobra, napiszę coś od siebie (znowu).

– William Blake

8
Dobre :)

[ Dodano: Sob 05 Gru, 2009 ]
OK, już mam. Zdecydowałam się na trójkę :D

– William Blake

dedykejszen

9
pierwsze primo miało być coś że sama :)

a drugie primo - trójka - to to? Prawdziwa przyjaźń istnieje tylko wtedy, gdy człowiek nie ma nic, bo wówczas przyjaźń jest jego największym skarbem

no to piękne zdanie, ale czy dobrze oddaje sens przyjaźni? jak człowiek nie ma nic, to nawet byle co jest skarbem ale to nie znaczy, ze to byle co przestaje być byle czym a staje się czymś.

poza tym zastanawiam się, jak dalece jest prawdziwe i odpowiednie w Waszym przypadku - czy naprawdę nie macie nic i dlatego ta przyjaźń jest tak cenna? Przecież, zakładam na wyrost, macie rodzinę, znajomych, może romantyczna miłość, szkołę lub pracę, pasję (choćby pisanie) a nawet skromne bo skromne ale jednak weryfikatorium. To jest coś. Prawdę mówiąc, to cholernie dużo.

Do tego mogę dodać, nie starając się wpadać w kokieterię ani egzaltację, ale masz przynajmniej trochę talentu, wrażliwości, zdrowia, młodość, ręce do pisania, oczy do czytania, wspaniały umysł, wolność (to ogromna wartość w życiu), dostęp do internetu - to są wszystko rzeczy, które masz :)

Wspaniale móc się podeprzeć jakimś mądrym zdaniem bardzo mądrego człowieka, ale w tym wypadku powiedziałabym, że Diderot to stary pierdziel, który pojęcia nie miał, czym jest prawdziwa przyjaźń :P

Zuz

10
Cóż.. Wybrałam tę sentencję, ponieważ przyjaźń jest dla mnie najważniejsza. A takie przyjaciółki jak te dwie, którym zadedykowałam mój cykl, są dla mnie jak siostry, których nigdy nie miałam. Są przy mnie zawsze, kiedy jest mi źle, pocieszą, doradzą, rozśmieszą... Łączy nas wiele, ale przede wszystkim miłość do literatury i pisarstwa. Za takie przyjaciółki mogłabym życie oddać, naprawdę.
Zastanawiam się, czy nie zadedykować cyklu jeszcze mojemu najlepszemu przyjacielowi, którego, być może, nigdy już nie zobaczę.

– William Blake

Re: dedykejszen

11
zuzanna pisze:no to piękne zdanie, ale czy dobrze oddaje sens przyjaźni? jak człowiek nie ma nic, to nawet byle co jest skarbem ale to nie znaczy, ze to byle co przestaje być byle czym a staje się czymś.
Otóż to. Wzmiankowane zdanie jest w konwencji "na bezrybiu i rak ryba" - nie zdobędę miliarda dolarów, nie będę słynnym pisarzem, nie zamieszkam w nieprzyzwoicie wielkiej posiadłości... No cóż, to niech już będzie ta przyjaźń, zawsze coś.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

12
Serena, kurcze, jesteś prawdziwą szczęściarą - masz dwie oddane i prawdziwe przyjaciółki oraz przyjaciela. To naprawdę więcej niż ma niejeden człowiek. Niż większość ludzi.

Sir Wolf, nie mogłeś ująć tego bardziej treściwie - ja musiałam znaleźć 4 akapit a Ty potrzebowałeś 1 zdania - this is it, jeśli chodzi o pisarstwo :D

13
Druga sentencja jest świetna. Chociaż ja bym pękała z dumy, gdyby ktoś chciał mi coś zadedykować i napisał chociaż ( a raczej aż): Joannie, za to że jest.

Na marginesie, fajne masz avatary, Serena.

14
Tja... Napisałam takie coś:

Moim kochanym przyjaciółkom – Paulinie K. i Julii Katarzynie E., oraz jej bratu, Mariu-szowi. Za to, że jesteście…

Prawdziwa przyjaźń istnieje tylko wtedy, gdy człowiek nie ma nic, bo wówczas przyjaźń jest jego największym skarbem.

– Denis Diderot

– William Blake
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”