Jakie opcje stosujecie wobec "pochylać się"? Pytam, bo męczy mnie powtarzanie się, a kiedy człowiek poprawia tekst, widzi, że za dużo jest niektórych słów.
Czasami piszę "wyciągnął szyję".
2
ale, o co chodzi?
skłonił się / zgiął, by sięgnąć /kucnął (zastępujesz czynność) / sięgnął (jak coś jest na dole, to wiadomo, ze pochylił)
Tego może być bardzo dużo - wszystko zależy od kontekstu, w jakim chcesz to użyć
skłonił się / zgiął, by sięgnąć /kucnął (zastępujesz czynność) / sięgnął (jak coś jest na dole, to wiadomo, ze pochylił)
Tego może być bardzo dużo - wszystko zależy od kontekstu, w jakim chcesz to użyć
„Daleko, tam w słońcu, są moje największe pragnienia. Być może nie sięgnę ich, ale mogę patrzeć w górę by dostrzec ich piękno, wierzyć w nie i próbować podążyć tam, gdzie mogą prowadzić” - Louisa May Alcott
Ujrzał krępego mężczyznę o pulchnej twarzy i dużym kręconym wąsie. W ręku trzymał zmiętą kartkę.
— Pan to wywiesił? – zapytał zachrypniętym głosem, machając ręką.
Julian sięgnął po zwitek i uniósł wzrok na poczerwieniałego przybysza.
— Tak. To moje ogłoszenie.
Nieuprzejmy gość pokraśniał jeszcze bardziej. Wypointował palcem na dozorcę.
— Facet, zapamiętaj sobie jedno. Nikt na dzielnicy nie miał, nie ma i nie będzie mieć białego psa.
Ujrzał krępego mężczyznę o pulchnej twarzy i dużym kręconym wąsie. W ręku trzymał zmiętą kartkę.
— Pan to wywiesił? – zapytał zachrypniętym głosem, machając ręką.
Julian sięgnął po zwitek i uniósł wzrok na poczerwieniałego przybysza.
— Tak. To moje ogłoszenie.
Nieuprzejmy gość pokraśniał jeszcze bardziej. Wypointował palcem na dozorcę.
— Facet, zapamiętaj sobie jedno. Nikt na dzielnicy nie miał, nie ma i nie będzie mieć białego psa.
4
Dzięki:) Właśnie chodziło mi o takie na pierwszy rzut oka oczywiste rzeczy, jak "zgiął sie w pół". "Obniżył pułap"... hmm 

5
O ile twój bohater nie jest statkiem powietrznym lecącym przelecieć kartkę unikałbym słowa "obniżyć pułap" jako synonimu schylania się.
Gdy ci słowa zabraknie korzystaj na przykład z tego: http://www.synonimy.pl/index.php
1 wygiąć , nagiąć , przygiąć , pochylić , schylić , nachylić , przychylić , przechylić , przekrzywić , pozginać
2 wygiąć , powyginać , pozginać , pogiąć , pokrzywić , powykrzywiać , wykrzywić , zwichrować , zdeformować , zniekształcić
Ale tak jak powiedział Marti. Najlepiej jest wykorzystywać kontekst, wtedy w ogóle nie musisz się martwić o takie rzeczy a czytelnik sam dojdzie, że gość musiał się schylić.
Btw. piszesz tekst więzienny?
Obniżył pułap po mydło i te sprawy?
Gdy ci słowa zabraknie korzystaj na przykład z tego: http://www.synonimy.pl/index.php
1 wygiąć , nagiąć , przygiąć , pochylić , schylić , nachylić , przychylić , przechylić , przekrzywić , pozginać
2 wygiąć , powyginać , pozginać , pogiąć , pokrzywić , powykrzywiać , wykrzywić , zwichrować , zdeformować , zniekształcić
Ale tak jak powiedział Marti. Najlepiej jest wykorzystywać kontekst, wtedy w ogóle nie musisz się martwić o takie rzeczy a czytelnik sam dojdzie, że gość musiał się schylić.

6
He, he, nie:). Robiłem korektę starego tekstu, który ma być opublikowany i jest tam sporo momentów, że ktoś coś komuś opowiada i wtedy, ktoś się nachyla, żeby lepiej słyszeć, czy widzieć (w sytuacji, kiedy ktoś coś pokazuje). Wymknęły mi się spod kontroli te "zginania" i myślę, jak je przerzedzićhardrick pisze: