Witam!
Narodził się pewien problem podczas pisania. Wpierw: skórznia to rodzaj średniowiecznego stroju. Chcę sformułować takie zdanie: Ubrany był w skórznię ze sznurowanym kołnierzem(...). Teraz tak: słowo "skórznię" program Microsoft Word podkreśla mi na czerwono, że niby jest tutaj błąd. Dostępny jest do zmiany m.in. wyraz "skórznie", ale to dotyczy przecież bardziej liczby mnogiej niż pojedynczej. Czy forma "skórznię" jest poprawna, mimo tego, iż program jej nie akceptuje?(Miałem już kilka przypadków, kiedy byłem mądrzejszy od programu, dlatego się pytam).
Re: Skórznia - problem natury gramatycznej
2I będziesz miał ich jeszcze kilkaset. Nie ufaj wordowskiemu słownikowi. Kup sobie raczej kilka porządnych, książkowych.giacomo9 pisze:już kilka przypadków, kiedy byłem mądrzejszy od programu
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.