WWWPodobny temat już jest. A jednak zakładam drugi. Nie zabijajcie mnie.
WWWAlbowiem pytać będę o coś z deczka innego.
WWWO wszystko. Nie o konkretny przypadek, ale o ogólne informacje o śpiączkach wszelkich. O różnice w śpiączkach wszelkich. O ciekawostki i o badania, i o historie prawdziwe, i o zależności. O wszystko.
WWWW planach mam opowieść, w której jedna z postaci jest w śpiączce. No i jak to na mój pomysł przystało, nie jest oparty na żadnej wiedzy. No, początkowo nie był. Znalazłem w Internecie sporo o przyczynach śpiączki, o rodzajach śpiączki, o klasyfikacji śpiączki et cetera. Naukowa gadka. Ale wciąż mam ochotę dowiedzieć się czegoś, co mógłbym wykorzystać w (fikcyjnej) praktyce. Na przykład:
WWW• Czy osoba w śpiączce rośnie? Oczywiście w tym przypadku chodzi mi o taką długą śpiączkę, na miesiące albo i lata. Niby to nie hibernacja, żeby się wszystko zatrzymało, ale jak wygląda taki wzrost (jeśli wygląda)? Czy przebiega prawidłowo? Stała pozycja leżąca może tu chyba namieszać? Co jest wstrzymane na czas śpiączki, a co nie? Jak można pobudzać wzrost albo rozwój, np. żeby nie zanikały nieużywane mięśnie? Czy rosną włosy, paznokcie? Czy taki, przykładowo, okres dojrzewania przebiegałby jak należy?
WWW• Jak wygląda proces wychodzenia ze śpiączki? Z pewnością różni się w zależności od jej długości, może przyczyn, ale tak mniej więcej? Bo to, że osoba nie otwiera momentalnie oczu i nie zaczyna z radości tańczyć na łóżku, to oczywiste.
WWW• Jakie mogą być konsekwencje dłuższej śpiączki - dla zdrowia, psychiki? Występują zaburzenia pamięci, zmiany w osobowości? Czy są trwałe? Czego trzeba się "uczyć od nowa" - chodzenia, mówienia, równowagi, chwytania przedmiotów? Jak wyglądać może z pewnością niezbędna rekonwalescencja?
WWW• I ciekawostki :3 Przydadzą mi się (a może i nie tylko mi) wszelkie informacje. Mówienie do osoby w śpiączce a jej powrót do przytomności i późniejsze "zeznania". Sny (lub, co wydaje mi się bardziej prawdopodobne, ich brak) w śpiączce. "Predyspozycje" śpiączkowe (lub wręcz przeciwnie) u różnych ludzi. Więcej, więcej informacji!
WWWPrawda, że ciekawy temat? Jeśli jest tu ktoś, kto trochę się zna, będę niezmiernie wdzięczny. Zgromadźmy tu wszystkie informacje, na pewno skorzysta z nich ktoś jeszcze. A jak nie, to się sporo dowie.
2
Na Twoim miejscu napisałabym do tej fundacji:
http://www.akogo.pl/nowa/fundacja.php
z prośbą o przesłanie materiałów na temat śpiączki lub namiary do kompetentnej osoby, która może odpowiedzieć na pytania. W takich sprawach warto podejść do tematu po dziennikarsku i dotrzeć do wiarygodnego źródła - uzyskane info bywa naprawdę bezcenne.
http://www.akogo.pl/nowa/fundacja.php
z prośbą o przesłanie materiałów na temat śpiączki lub namiary do kompetentnej osoby, która może odpowiedzieć na pytania. W takich sprawach warto podejść do tematu po dziennikarsku i dotrzeć do wiarygodnego źródła - uzyskane info bywa naprawdę bezcenne.
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium
Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium
Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka
4
Najlepszym źródłem informacji będą chyba książki medyczne, zwłaszcza o anestezjologii. Tam znajdziesz wszystko o stanach świadomości i rodzajach śpiączki z medycznego punktu widzenia.
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude
B.A. = Bad Attitude
5
B.A.Urbański, to oczywiście prawda, ale reportaż, wywiad daje pisarzowi możliwość "zobaczenia" też, jak to wygląda nie tyle od medycznej, ile "ludzkiej" strony. Mnie się opisy tego, jak pani Błaszczyk na parkingu pod szpitalem słyszała wycie leżącego na sali dziecka (jakieś neurologiczne zaburzenia wywołujące upiorny krzyk) - więc mnie się to prawie po nocach śniło. Być może coś przekręcam, ale wrażenie zrobiło na mnie właśnie takie, że aż się nie czuję na siłach szukać źródła i sprawdzać, czy nie przekręcam.
6
cranberry, oczywiście nie umniejszam wartości informacji od człowieka, który był w śpiączce albo jego rodziny. Podałem tylko źródło, które uważam, że może stanowić dobrą podstawę.
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude
B.A. = Bad Attitude