Lektura wątku o broni białej oraz wspomnienia z Potopu i pamiętników Paska pchnęły mnie do napisania opka w realiach XVII w. Rzplitej. U mnie to się dzieje dość szybko, więc mam już 60% tekstu (króciak, planuję 15k znaków). Główną sceną w opku jest pojedynek mojego bohatera z... no właśnie.
Brakuje mi autentycznej postaci rębajły, killera wśród braci od szabli, takiej maszynki do wygrywania pojedynków. Na początku chciałem kogoś ukraść Sienkiewiczowi (wiem, siara - zrezygnowałem), potem wpadłem na trop Dydyńskiego (Komuda był szybszy - więc siara). Podsumowując: potrzebuję autentycznej postaci, której umiejętności we władaniu szablą budziły respekt innych podgolonych łbów. Spokojnie, krzywdy jej nie zrobię - ma jedynie wywołać określony efekt na moim bohaterze. Prośba o podpowiedź lub wskazówkę w jakich dokumentach źródłowych szukać (Bibloteki Cyfrowe to jedna z najwspanialszych rzeczy dostępnych w internecie).
3
Witam,
"Polska wydała dużo znakomitych i sławnych szermierzy. Należeli do nich między innymi Władysław Biały książę śląski, Zawisza Czarny, Samuel Zborowski. Zaciekawi może Czytelnika fakt, że Wacław Potocki, autor Wojny chocimskiej, słynął nie tylko jako pisarz, ale również jako doskonały szablista."
Cytat z:
http://fencer.pl/index.php?option=com_c ... lang=pl_PL
A i Grimzon pewnie pomoże.
Pozdrawiam,
Godhand
"Polska wydała dużo znakomitych i sławnych szermierzy. Należeli do nich między innymi Władysław Biały książę śląski, Zawisza Czarny, Samuel Zborowski. Zaciekawi może Czytelnika fakt, że Wacław Potocki, autor Wojny chocimskiej, słynął nie tylko jako pisarz, ale również jako doskonały szablista."
Cytat z:
http://fencer.pl/index.php?option=com_c ... lang=pl_PL
A i Grimzon pewnie pomoże.
Pozdrawiam,
Godhand
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover
Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.
Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.