Cechy wyróżniające twórczość wybitnych, popularnych autorów

1
Hej, witajcie.

Wpadłem na pomysł, aby stworzyć taki temat. Niech tutaj każdy z nas, kto na tyle się orientuje w literaturze i na tyle jest obeznany z twórczością czytanych przez siebie autorów, niech wypisze, opisze jego/jej cechy wyróżniające go/ją spośród masy innych twórców. Co takiego charakteryzuje twórczość np. Stephana Kinga, albo Philipa K. Dicka? Albo Dana Browna i J.R.R. Tolkiena? Napiszcie! I ja się czegoś nauczę od was :)

Ps. Szczerze mówiąc, to jest mi to trochę potrzebne - wskaże mi autorów, na których warto zwrócić uwagę, po których twórczość powinienem sięgnąć, bo do mnie pasują i są tym, czego szukam. To mnie naprowadzi, ukierunkuje, podpowie co dobre, i przeznaczone bym to poznał. Fajnie!

Pozdrawiam Was!

2
Na pewno nie chodzi o stricte język/styl pisania, poniewaz ten jest kaleczony przez tłumaczy... (chyba, że ktoś czyta w oryginale, albo polskich autorów, czy przez przypadek znajdzie dobrze przetłumaczoną książkę, ale tutaj dużą zasługą będzie praca tłumacza, a nie tylko autora).

Myślę więc, że może chodzić bardziej o takie rzeczy jak umiejętność tworzenia barwnych światów, fabuły, ciekawych bohaterów, intryg, sposób w jaki będzie przedstawiony świat... Wszystko to. co jest ponad warstwą językową, a co świadczy o tym, o czym właściwie jest ta książka.

Co do polskich autorów też często język może nie być wybitny, a książka będzie dobra.

(żeby nie było - uwielbiam dobrze napisane/przetłumaczone pod kątem językowym książki; jednakże albo mam za duże wymagania, albo to się rzadko zdarza. Albo jeszcze nie znalazłem swojego autora)
Loony Stories - wydarzyło się naprawdę ;)

3
Loony pisze:Na pewno nie chodzi o stricte język/styl pisania, poniewaz ten jest kaleczony przez tłumaczy... (chyba, że ktoś czyta w oryginale, albo polskich autorów, czy przez przypadek znajdzie dobrze przetłumaczoną książkę, ale tutaj dużą zasługą będzie praca tłumacza, a nie tylko autora).

Myślę więc, że może chodzić bardziej o takie rzeczy jak umiejętność tworzenia barwnych światów, fabuły, ciekawych bohaterów, intryg, sposób w jaki będzie przedstawiony świat... Wszystko to. co jest ponad warstwą językową, a co świadczy o tym, o czym właściwie jest ta książka.

Co do polskich autorów też często język może nie być wybitny, a książka będzie dobra.

(żeby nie było - uwielbiam dobrze napisane/przetłumaczone pod kątem językowym książki; jednakże albo mam za duże wymagania, albo to się rzadko zdarza. Albo jeszcze nie znalazłem swojego autora)
To mi nie pomogło wcale. Nie jest to odpowiedź na postawione zadanie! Nie wymieniłeś ani jednego autora bez wyszczególnienia żadnych cech wyróżniających go od innych autorów... Proszę postować w zgodzie z wytycznymi. Dziękuję. Uff.

4
Byłoby łatwiej, gdybyś napisał, czego ty sam szukasz, jakiego rodzaju inspiracji. Ale spróbuję powiedzieć parę zdań od siebie.

King - perfekcyjne panowanie nad językiem, znajomość wszystkich praktycznie środków wyrazu, genialny warsztat a przy tym - moc słowa. Nie każdy musi lubić horrory, choć King nie tylko ten rodzaj literatury uprawia, ale chyba każdy doceni na przykład budowę i konstrukcję jego powieści, ze szczególnym uwzględnienem doskonałej, psychologicznie umotywowanej budowy jego powieściowych bohaterów.

Kinga warto nie tyle czytać, ile... podglądać jego sposób budowania narracji. Wiem, to pisarstwo w zasadzie na wskroś komercyjne, ale to według mnie nie jest zarzut; aby coś było "komercyjne", musi być dobrze podane.

Podziwiać też należy Kinga za systematyczność i pracowitość - kilkadziesiąt powieści nie powstało samo...
Pozdrawiam
Maciej Ślużyński
Wydawnictwo Sumptibus
Oficyna wydawnicza RW2010

5
I o to mi chodzi maciejslu! Dzięki, i tak dalej, i tak dalej! Jak przypomnę sobie te szczegóły u Snerga, to też może dam coś od siebie o jego twórczości.

6
Preissenberg pisze: To mi nie pomogło wcale. Nie jest to odpowiedź na postawione zadanie! Nie wymieniłeś ani jednego autora bez wyszczególnienia żadnych cech wyróżniających go od innych autorówi
Mógłbym ci rozpisać jednego wybranego autora na czynniki pierwsze i wysmażyć z 10 stron elaboratu albo nawet pojechać dalej i zrobić coś, co by się nadawało na pracę licencjacką. Ale nie za darmo, i nie w leniwą sobotę.

Forum dyskusyjne jest zaś z założenia przestrzenią dyskusji, a nie miejscem, gdzie twórca wątku "stawia zadanie"(!) innym użytkownikom, czy ma prawo wymagać postowania "w zgodzie z wytycznymi" (nie licząc miejsc na forum, gdzie faktycznie różnego rodzaju treningi i konkursy pisarskie się odbywają, ale to raczej nie jest ten wątek).
Loony Stories - wydarzyło się naprawdę ;)

7
Preissenberg pisze:Co takiego charakteryzuje twórczość np. Stephana Kinga, albo Philipa K. Dicka? Albo Dana Browna i J.R.R. Tolkiena
Brown, z tego, co pamiętam, wypłynął na skandalu. Gdyby nie to, to chyba byłoby mu się ciężko wyróżnić na tle innych autorów piszących powieści przygodowo-sensacyjne. Czyta się go łatwo, szybko i dosyć przyjemnie, choć mnie osobiście irytuje jego nadmierna drobiazgowość --> ok. 500-stronicowa książka, a akcja rozgrywa się w ciągu jednej doby :roll:

Tolkien - wiadomo, ojciec gatunku.

Kinga już opisano. Dicka przeczytałam jak dotąd tylko jedną książkę, to się nie będę wymądrzać :P
Loony pisze:czy przez przypadek znajdzie dobrze przetłumaczoną książkę, ale tutaj dużą zasługą będzie praca tłumacza, a nie tylko autora
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”