Rana postrzałowa, kłuta w opowiadaniu

1
Witam. Piszę pewne opowiadanie. W pewnym momencie grupa ludzi (młodzież od 16-19 roku życia) trafia do lasu. W tle rozgrywa się wojna, oni muszą uciekać. Kiedy dochodzi do starcia nasza drużyna zostaje ciężko ranna, jednak udaje im się zdobyć trochę czasu. Ukrywają się w jaskini. W grupie tych ludzi jest medyk oraz mają możliwość skorzystania z większości leków. A tutaj moje pytanie do was. Chciałabym opisać trzy sytuacje.
1. Rana kłuta zadana nożem o ostrzu 15cm w brzuch.
2.Rana postrzałowa w łydkę lub udo (prosiłabym oba wyjaśnić), broń o małym kalibrze z odległości 200m (jak taką kulę wyciągnąć?)
3.Przebicie strzałą przedramienia.

Prosiłabym aby opisać krok po kroku czynności jakie należałoby wykonać, co podawać (oczywiście przypominam o warunkach polowych). Można opisać realistycznie, albo użyć trochę wyobraźni i podkoloryzować. Byłaby wdzięczna za szybką odpowiedź. Najbardziej interesuje mnie rana postrzałowa i zadana nożem ;)
Ostatnio zmieniony ndz 31 sty 2016, 13:00 przez xEvaluation, łącznie zmieniany 1 raz.

2
Hmm. Nie jestem specjalistą, ale Twoje opisy ran kojarzą mi się z typową "niegroźną raną w bark" u bohaterów typu hack 'n slash. Zastanów się dobrze, o czym piszesz i zapoznaj z jakimś poradnikiem pierwszej pomocy.

1. Rana w brzuch może oznaczać jelita, ich zawartość w ranie, zakażenie i cuchnący grób.
2. Udo - to tętnica udowa. Jak dużo szczęścia ma Twój bohater? Nawet niewidoczny krwotok wewnętrzny pozwala wykrwawić się na śmierć do wnętrza własnego uda.
Łydka - lepiej, cieplej. Pod warunkiem, rzecz jasna, że nie wda się zakażenie.
3. Przedramię - nie zna się, to się nie wypowiem, ale jeśli nie umiesz zatamować krwawienia, dochodzi szok pourazowy, ryzyko zakażenia...

Ogólnie rzecz biorąc, byłabym ostrożna z narażaniem postaci na rany bez chociażby pobieżnej znajomości podstaw pierwszej pomocy. Czy wiesz, co to jest szok pourazowy? Ile litrów krwi w jakim czasie traci się przy krwotoku z tętnicy udowej? Ile czasu najdłużej można bezpiecznie trzymać kończynę w opasce zaciskowej bez ryzyka amputacji? Na ranach dużo straci realizm Twojej prozy. Czy wojna i ucieczka do lasu to nie aż nadto materiału na solidną traumę dla młodzieży? ;)
And the world began when I was born
And the world is mine to win.

3
xEvaluation, zamykam temat do czasu aż zapoznasz się z regulaminem forum. Dziękuję.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Kreatorium”