Nie chcę być złośliwy ani nic, ale może najpierw opanuj polskie znaki diakrytyczne? To znaczy, pomyśl: przychodzisz na forum dla literatów by zadać pytanie o kwestie warsztatowe i robisz to niezgrabnym językiem. Bez urazy... :wink:
Co do strzelaniny - to trochę problematyczne. Przede wszystkim dlatego, że - w przeciwieństwie do szermierki czy walki wręcz - nie można tu dokonywać bloków czy złożonych uników; kule podróżują z prędkością 360-380 m/s w wypadku broni ręcznej o kalibrze 9mm. Więc sens ma skradanie się, kucanie i ukrywanie za przeszkodami, żadnych wygibasów czy szturmów na otwartym terenie jak w grach z lat 90..
Co więcej, broń palna, nawet z tłumikami (filmy kłamią!) jest głośna, co przyciąga wszystkich siepaczy na teren zabawy. Ciężko będzie zrobić sensowną serię cichych zabójstw z pistoletem, chyba, że w miejscu, gdzie w tle jest ogromny hałas.
Następna rzecz - research. Odrób zadanie domowe, naucz się nazw kilku broni, których mogliby używać bohaterowie (bez sensu, żeby szpieg XXI wieku biegał ze Smith & Wessonem Model 3 "Schofield" w wersji Wells Fargo, bo choć to kultowa i kolekcjonerska broń, jej używanie współcześnie (poza zjazdem rewolwerowców na westernowym pikniku) jest niedorzeczne.
Pamiętaj też o tym, że ziemskie spluwy to nie miotacze z Gwiezdnych wojen - mają magazynki, które się szybko wyczerpują. Każda kula się liczy.
Co do butów - ma to sens, o ile buty nie są częścią jakiegoś ważnego, chroniącego ją uniformu (tak to trochę brzmi, skoro je "rozpina", a nie "zsuwa" czy "rozsznurowuje")

No i pomyśl nad kwestią tego, że będzie zapewne musiała po owe buty wrócić lub taszczyć je w jednej ręce, co nieco komplikuje sprawy.
Na koniec - żaden wątek nie jest, moim zdaniem, "za trudny na początek". Jak się zaweźmiesz, to i wszystko napiszesz. Niekoniecznie dobrze, ale nie można mieć wszystkiego od razu. Bylebyś nie podchodziła do tego, mówiąc sobie: "tak, to moja pierwsza powieść i będzie ona arcydziełem, od którego zacznie się moja kariera"; mów sobie: "będę pisać i pisać, dzięki czemu poznam swój początkowy warsztat, ulepszę umiejętności i zdobędę wiedzę, by wszystkich kiedyś powalić dziełem mojego życia".