O czym pisać?

1
Mam nadzieję, że temat w miarę podpasuje pod ten dział i pod to forum bo nie chciałbym robić niepotrzebnego zamieszania.

Otóż jak już wcześniej napisałem, przygotowuję się do egzaminu maturalnego. Najwyższy czas abym zabrał się za swoją prezentację. Temat już wybrałem i powstało pytanie, jakie książki najlepiej do niego będą pasować? Temat brzmi: Wspomnienia z dzieciństwa jako motyw literacki. Omów jego funkcjonowanie na wybranych przykładach.

Jeśli ktoś ma jakieś pomysły, to bardzo proszę pisać. Niestety nie jestem zbyt wielkim miłośnikiem książek, przez co mam mgliste pojęcie o wszystkim co wykracza poza program nauczania.

Jednocześnie proszę o wyrozumiałość i zrozumienie :) .

Pozdrawiam,

tnec

2
Darmowe korepetycje? Niestety, źle trafiłeś.

Nie trać czasu, zasuwaj do biblioteki, tam pracują bardzo miłe panie, które służą pomocą. Niestety parę książek przyjdzie Ci przeczytać.

Współczuję.

4
Jacek Skowroński pisze:Niestety parę książek przyjdzie Ci przeczytać.

to wiem, chyba mnie źle zrozumiałeś. Nie proszę nikogo o napisanie pracy maturalnej za mnie. To forum ludzi sporo czytających, więc być może znajdzie się ktoś uprzejmy i mi pomoże. Nawet jeśli nie, to nie będę mieć pretensji.

5
Dobrze by wiedzieć, czy masz w ogóle jakiś zarys tego, jak miałaby wyglądać Twoja prezentacja. Skoro wybrałeś taki temat to zakładam, że jest w nim coś, co Cię urzekło, o czym chciałbyś opowiedzieć. Jeśli nie masz jeszcze tezy, zapoznaj się z literaturą w danym temacie, sprawdź, o czym są dane książki i czy znajdujesz w nich jakiś wspólny wątek, o którym mógłbyś opowiedzieć. Nie pytaj od razu ludzi na forach, ale samemu poszperaj w Internecie, bibliotekach. Google nie gryzą ;) Gdy już będziesz miał pobieżną wiedzę na dany temat, dobierz książki i ustal tezę.

Oj, chyba napisałem rzeczy oczywiste.. No, w każdym razie - polecam forum http://www.forum.ksiazki.pl - tamto forum wydaje mi się odpowiedniejsze do takich pytań, tam też często padają tego typu prośby i zazwyczaj ludzie uzyskują odpowiedzi.

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Dodane po 2 minutach:

Mam tylko nadzieję, że podawanie tutaj linków do innych forów nie jest zakazane.. Nie dopatrzyłem się tego nigdzie, ale jeśli jednak, to przepraszam najmocniej.

6
<wskazuje palcem ukradkiem na Nine'a>

Temat brzmi: Wspomnienia z dzieciństwa jako motyw literacki. Omów jego funkcjonowanie na wybranych przykładach.
Z tego co rozumiem, wybrałeś temat kompletnie nic o nim nie wiedząc...?

Aha. W porządku.

Odwiedź bibliotekę, porozmawiaj z miłymi paniami bibliotekarkami, one doradzą, weźmiesz parę książek i gotowe. Ta-Da!

I do czego my tobie? ;/
Are you man enough to hold the gun?

7
tnec, większość ma małe pojęcie o temacie, który się wybrało, bo o to w tym chodzi. Dowiadujesz się czegoś nowego, taki jest sens matury ustnej. Bo nie byłoby żadną sztuką referować o fantastyce, jak się jest Tolkienem. Nie marudź, bo większość jest w podobnej sytuacji jak ty, a jakoś zdają maturę bardzo ładnie, bo nie siedzą z założonymi rękami i nie szukają pomocy tam, gdzie się jej nie udziela.

9
Możesz na tapetę wziąć "Przez rzekę" Stasiuka, Również "Duklę" - choć tam to różnie ale są fragmenty z dzieciństwa.

Dalej Prochaśko "z tego można zrobić kilka opowieści" - cała książka to jeden ciąg wspomnień z dzieciństwa i młodości.

Również "Nowolipie" Hena.

Niestety w swoim pytaniu nie powiedziełeś czy to ma być coś z kanonu czy nie i czy z plskiej literatury czy również zagranicznej.

Pozdrawiam.
10% talentu 90% warsztatu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”