2
panziemniak pisze:Chcę się wziąć za napisanie mini powieści, w której ważną rolę odgrywają czarownice. Pierwszy rozdział ma opisywać fragment procesu czarownic w Salem. Czy ktoś zna konkretne informacje o tym procesie?
przeczytaj najpier książkę "Czarownice z Salem", bo może właśnie masz zamiar popełnić plagiat ;)
Leniwiec Literacki
Hikikomori

3
Nie chcę pisać powieści mówiącej głównie o czarownicach w Salem. Mam zamiar napisać tylko jeden rozdział związany z tym procesem.

5
W kwestii formalnej: nie ładuj w to Inkwizycji. Wbrew potocznemu mniemaniu ta instytucja się tym prawie nie zajmowała (sądziła o herezję-a to zupełnie co innego. W ogóle w procesach o czary specjalizowali się przede wszystkim protestanci. To tak z historycznego punktu widzenia...

[ Dodano: Sob 31 Paź, 2009 ]
Mistrzu, a jak u Mistrza z poprawkami? Z pozoru wydawałoby się, że powinno być tego dużo mniej niż kiedyś. Bo to i doświadczenia się nabrało i wprawy...ale z drugiej strony pewnie i wymagania wobec siebie wzrosły i na niejedną frazę, która kiedyś zachwycała teraz pewnie Mistrz patrzy z obrzydzeniem? I czy nadal tekst musi odleżeć swoje zanim go Mistrz ludziom przedstawi?
"Karły mi nie imponują. Widziałem większych..." J. Tuwim

6
Ja obecnie również pracuję nad opowiadaniem na temat prześladowań czarownic, z którego bardzo możliwe wyjdzie nowela;) i bardzo polecam:

Robert Thurston "Polowanie na czarownice"
Książka popularnonaukowa, bardzo rzetelnie podchodząca do tematu, zagadnienie potraktowane bardzo obszernie i ciekawie napisana:) Co prawda dotyczy głównie polowań na czarownice w Europie Zachodniej, aczkolwiek o Salem też jest trochę napisane:)

Jeśli zaś chodzi o Salem i okolice polecam powieść Celii Rees pt. "Dziecko czarownicy" - ciekawa i dużo rzeczy można się dowiedzieć praktycznych - jak wyglądało życie w Nowej Anglii i w ogóle:)
Strona autorska: http://zalecka-wojtaszek.pl

Wsparcie dla pisarzy: http://www.gabinet-holistic.com/
Pracuję z pisarzami, którzy mają poczucie, że nie do końca wykorzystują swój czas i potencjał i nie realizują się tak, jak by chcieli. Pomagam im przezwyciężać przeszkody związane z procesem twórczym i śmiało dzielić się sobą ze światem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”