Lektura Kinga zmotywowała mnie do roztrząśnięcia pewnego fragmentu, zacytowanego w autorskim poradniku.
Pozwólcie, że zapytam o przekreślone fragmenty - dlaczego akurat one?
Chciałbym, byśmy w jeden z tych niezwykle w miarę profesjonalnych sposobów podeszli do tematu. Wszyscy możemy wynieść z tego wątku coś ciekawego. Na zakończenie pokuszę się o pewne podsumowanie, które ostatecznie pozwoli nam zamknąć temat.
2
Ale, że co? Mam wymieniać, dlaczego akurat to skreślił?
„Daleko, tam w słońcu, są moje największe pragnienia. Być może nie sięgnę ich, ale mogę patrzeć w górę by dostrzec ich piękno, wierzyć w nie i próbować podążyć tam, gdzie mogą prowadzić” - Louisa May Alcott
Ujrzał krępego mężczyznę o pulchnej twarzy i dużym kręconym wąsie. W ręku trzymał zmiętą kartkę.
— Pan to wywiesił? – zapytał zachrypniętym głosem, machając ręką.
Julian sięgnął po zwitek i uniósł wzrok na poczerwieniałego przybysza.
— Tak. To moje ogłoszenie.
Nieuprzejmy gość pokraśniał jeszcze bardziej. Wypointował palcem na dozorcę.
— Facet, zapamiętaj sobie jedno. Nikt na dzielnicy nie miał, nie ma i nie będzie mieć białego psa.
Ujrzał krępego mężczyznę o pulchnej twarzy i dużym kręconym wąsie. W ręku trzymał zmiętą kartkę.
— Facet, zapamiętaj sobie jedno. Nikt na dzielnicy nie miał, nie ma i nie będzie mieć białego psa.
4
Będę wymieniać skreślenia:
zasłużona - czytelnikowi to nic nie mówi, a rozwleka tekst. Zbędne.
znany jako "Pocisk Bob" - pada wzrost i celność, a to zestawienie, które nie tłumaczy jego prędkości (a mowa o amerykańskim futbolu).
A do tego - zbędny rozpychacz, tym bardziej, że nowe zdanie brzmi bardziej dobitnie.
rycerskiej - porównanie, które niepotrzebnie przyćmiewa samą grę.
Korei - tutaj autor miał instynkt zachowawszy: lepiej napisać datę, niż odwoływać się do wojny (wówczas pozostawia się czytelnika na boisku, a nie gdzieś tam w polityce).
zasłużona - czytelnikowi to nic nie mówi, a rozwleka tekst. Zbędne.
znany jako "Pocisk Bob" - pada wzrost i celność, a to zestawienie, które nie tłumaczy jego prędkości (a mowa o amerykańskim futbolu).
A do tego - zbędny rozpychacz, tym bardziej, że nowe zdanie brzmi bardziej dobitnie.
rycerskiej - porównanie, które niepotrzebnie przyćmiewa samą grę.
Korei - tutaj autor miał instynkt zachowawszy: lepiej napisać datę, niż odwoływać się do wojny (wówczas pozostawia się czytelnika na boisku, a nie gdzieś tam w polityce).
„Daleko, tam w słońcu, są moje największe pragnienia. Być może nie sięgnę ich, ale mogę patrzeć w górę by dostrzec ich piękno, wierzyć w nie i próbować podążyć tam, gdzie mogą prowadzić” - Louisa May Alcott
5
Oprócz ostatniego skreślenia, wszystkie wcześniejsze były zastosowane, ponieważ rozdymały tekst o kompletnie nieznaczące, lub nietrafione szczegóły.
Natomiast w sprawie Korei zdaje mi się, że mogło chodzić o odwołanie się do punktu odniesienia czytelnika - nie każdy musi wiedzieć kiedy była wojna. Ponadto trwała 3 lata (zakończyła się w 1953) i "od czasów Korei" jest nieprecyzyjne, a "od czasu zakończenia wojny w Korei" byłoby dość niefortunne stylistycznie i zbyt rozwleczone.
Natomiast w sprawie Korei zdaje mi się, że mogło chodzić o odwołanie się do punktu odniesienia czytelnika - nie każdy musi wiedzieć kiedy była wojna. Ponadto trwała 3 lata (zakończyła się w 1953) i "od czasów Korei" jest nieprecyzyjne, a "od czasu zakończenia wojny w Korei" byłoby dość niefortunne stylistycznie i zbyt rozwleczone.