Ubiór średniowiecznych porywaczy

1
Właśnie piszę opowiadanie fantasy. Chodzi o fantasy z wojownikami, magami itp., czyli jednym słowem średniowiecze. Piszę pewną scenę, w której są porywacze, którzy ,,biorą" wędrujących po lesie ludzi, a potem sprzedają ich w porcie. I tu pojawia się pytanie: jak wyglądali porywacze w średniowieczu?

Re: Ubiór średniowiecznych porywaczy

3
Xnnady pisze:Chodzi o fantasy z wojownikami, magami itp., czyli jednym słowem średniowiecze
Już źle. Wojownicy i magowie wcale nie muszą być tożsami ze średniowieczem.

A porywacze w średniowieczu wyglądali pewnie jak wszyscy ówcześni zbóje. Czyli jak słusznie zauważył Polerod: różnie.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

4
Według mnie ci porywacze mogą być ubrani normalnie, tak jak zwykli mieszczanie, żeby móc wtopić się w tłum i działać z zaskoczenia. Tak jest nawet w dzisiejszych czasach.
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

6
Ci inteligentniejsi na pewno zakładali najtańsze ubrania swoich ofiar, a droższe sprzedawali. Głupsi zakładali droższe płaszcze kupców i w dodatku rzucali się przez to w oczy.

7
Już źle. Wojownicy i magowie wcale nie muszą być tożsami ze średniowieczem.
Chodziło mi o więcej rzeczy pasujących do średniowiecza, tylko po prostu nie o tym jest temat, więc podałem 2 pierwsze z rzędu ;-)

Nie chodziło mi o jakichś kieszonkowców, tylko porywaczy, którzy są w jakimś, jakby to powiedzieć zgromadzeniu z przywódcą. Np. jak ludzie z broszą salamandry w Wiedźminie :-) Czy mają wszyscy takie same stroje, czy chodzą ubrani normalnie?

8
Myślisz, że chcą się rzucać w oczy?

Obrazek

To teraz pomyśl, co by było, gdyby taka wesoła kompania przespacerowała się po rynku.

Nie dość, że muszą chodzić ubrani normalnie, to jeszcze powinni dbać o zachowanie odpowiednich różnic między sobą. Coś w stylu "Skoro ty zakładasz czarny płaszcz, to ja założę brązowy". I idąc na akcję nie powinni mieć niczego, co w razie znalezienia trupów dwóch z nich sugerowałoby, że łączy ich cokolwiek więcej niż brak krążenia i ogólna sztywność ciał.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

9
Ranyjulek... Jak sobie wymyślisz, tak będzie. To jest Twój świat, Twój pomysł, Twoje opowiadanie. Nie piszesz powieści historycznej, nie odnosisz się bezpośrednio do źródeł, więc co za różnica jak ubierali się w średniowieczu? Jeśli sobie wymyślisz, że ta organizacja chodzi w różowych gaciach, bo taki jest ich znak rozpoznawczy, to tak będzie :) Jeśli wymyślisz coś zupełnie innego, też będzie dobrze. Wierz mi, nikt się nie przyczepi, bo jak sam zauważyłeś, to jest fantasy. Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia i nikt nie jest Ci potrzebny, żeby Ci mówić jak mają być ubrani Twoi łowcy niewolników.
Miłości jestem posłuszna i szczęściu się nie opieram!
I czuję twoją pieszczotę i coraz bardziej zanikam,
I czuję twe pocałunki i coraz bardziej umieram.

Rok nieistnienia B. Leśmian

10
Ok, wielkie dzięki. Zrobię ich po prostu w zwykłych średniowiecznych ubraniach, a najwyżej będą po prostu mieli na sobie jakiś maleńki znak rozpoznawczy ;-) Wielkie dzięki Navajero za linki do stron z ubraniami :-)

11
W średniowieczu noszono znaczki na ubraniu, miały one zarówno charakter religijny ( np. pielgrzymi zaznaczali w ten sposób, że są w podróży do miejsca kultu) jak i świecki. Momentami - nad wyraz świecki.
Kilka "znaczków" ( to repliki, ale wzorowane na średniowiecznych oryginałach):

http://www.pewterreplicas.com/dept.asp?id=32
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

12
Xnnady pisze:Piszę pewną scenę, w której są porywacze, którzy ,,biorą" wędrujących po lesie ludzi,
Pozwoliłem sobie dodać zaznaczenie. Moim zdaniem, nie ma kompletnie żadnego znaczenia to, jak są ubrani skoro (raczej) porywają tych ludzi z zasadzki, a nie chodzą po lesie w stroju mieszczanina i starają się nawiązać przyjacielską pogawędkę o pogodzie z przyszłą ofiarą. Żaden strój nie jest mniej podejrzany przy takim modus operandi. ;) Więc niech sobie noszą co chcą, dopóki nie utrudnia im to poruszania się w leśnych ostępach i nie jest różowym strojem baletnicy (no, chyba, że to magowie są i żeby władać magyą muszą być ubrani całkiem niedorzecznie ;) ).
Don't you hate people who... well, don't you just hate people?

13
Navajero pisze:W średniowieczu noszono znaczki na ubraniu
Czyli umieszczenie takich znaczków na ubraniach tych porywaczy miałoby sens? ;-)

14
Rety, wszystko może mieć sens, jeśli dobrze to uzasadnisz. Może szczególny ma być nie znaczek, ale sposób i miejsce jego umieszczenia? Tak też się da.

15
Xnnady pisze:
Navajero pisze:W średniowieczu noszono znaczki na ubraniu
Czyli umieszczenie takich znaczków na ubraniach tych porywaczy miałoby sens? ;-)
Jeśli należeliby do jakiejś organizacji, albo eee... grupy społecznościowej, to tak. Istniały takie w średniowieczu.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”